1. Pitanje broj: #80643

    Ja imam pitanje, i tice se mog dede, on je 36 godiste. On je poslednji put bio kod ocnog doktora 2009 godine kad mu je utvrdjena napisacu tacno dijegnizu cataracta senilis incip. Ou glaucoma capsulare chr ou, decumpensatum absulutum os. Od tada nije isao jer nije mogao, dali su mu kapi da koristi tzv cosopt 25 mg, ali njegovo stanje ociju se pogorsalo, ja znam otprilike kakva je to bolest ociju ali me zanima da li je moguca operacija jer on na lijevo oko uopste ne vidi a na desno jedva nesto, i da li bi se operacijom ista poboljsalo ili je zbog ovolikog vremenskog cekanja vec kasno? Hvala

    Odgovoreno: 13. 04. 2011.
    • Poštovana,
      U prevodu bi dijagnoza vaseg dede bila: pocetno zamucenje sociva obostrano. Neregulisano povecanje ocnog pritiska sa ostecenjem ocnog zivca, ged je pritisak na levom oku doveo do slepila. Sobzirom da dve godine nije kontrolisano stanje zamucenja sociva i vrednosti ocnog pritiska, nebih sa sigurnoscu mogao da vam kazem sta je uzrok opadanju vida na desnom oku. Ukoliko je ocni pritisak sa kapima bio regulisan i nije doveo do daljeg propadanja ocnog zivca, operacija uklanjanja zamucenog sociva bi mogla da poboljsa vidnu ostrinu. Ukoliko je atrofija vidnog zivca uzrok padu vida, operacija nebi dovela do poboljsanja.
      Pozdrav

Ostavite komentar