1. Pitanje broj: #76514

    Imam virus toksoplazmoze na desnom oku, odnosno zutoj mrlji, od rodjenja. Isla sam na razne preglede i nista nije moglo da se uradi. Pratim stanje, posto virus nije aktivan. Zanima me da li je moguce, da se virus prenese na dete, kada ostanem u drugom stanju? Unapred hvala. Pozdrav

    Odgovoreno: 05. 02. 2011.
    • Poštovana,
      Ispitivanjima poslednjih godina je dokazano da se stara infekcija toksoplazmom moze reaktivirati kod slabljenja imunog sistema (kod obolelih od side, pri lecenju malignih bolesti citostaticima i u drugim slacajevima slabljenja imuniteta, pa moze i u toku trudnoce) . Posto parazit putem krvi moze da prodje placentarnu barijeru, to postoji mogucnost da se plod u toku trudnoce inficira toksoplazmom. Zbog ovog se savetuje da se kod pacijentkinja inficiranih toksoplazmom pre trudnoce, ali i u toku trudnoce sprovede terapija i time smanji mogucnost oboljenja ploda. Najbolje je da vasem ginekologu kazete da imate, za sada, neaktivan oblik toksoplazmoze i sa njim se konsultujete oko mera koje treba da preduzmete.
      Pozdrav

Ostavite komentar