1. Pitanje broj: #75995

    Dijete od 1 i 8 je imao streptokok u nosu pa nakon njega je dobio stafilokok opet u nosu koji mu izazivaju konjuktivitis. Vec 3 mjeseca. Doktori su mu davali 1 put 10 dana maxitrol, 2 put maxideks mast i maxitrol kapi 10 dana opet i dobijo je jedan put 2 tjedna opatanol kapi za alergiju od koji je dobio cvorice. Sad smo mu taman zavrsili terapiju na nos sa kapima jer je imao stafilokoka. (streptokoka smo ubili sa sumamedom na usta) tokom terapije oci su mu isle na bolje al mu se na ljevom oku nije skroz ocistilo crvenilo ujutro bude dobro a popodne se pocne malo crveniti. Desno je ok. S obzirom da smo zavrsili kapanje kapi u nos a oko se nije skroz izljecilo sto sada uciniti jer je dobio previse kapi za oci i to kortikosteroida. Dali je moguce da je bakterija jos tu ili da se radi o alergiji al on niti ima otecene kapke. Niti kise, niti mu oko suzi tako da nevjerujem da ga trebamo testirati na alergiju. Neznam sto dalje ciniti dali pustiti samo da se izljeci ilineke kapi? Ili ponoviti bris? Hvala na razumjevanju i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 29. 01. 2011.
    • Poštovana,
      Nakon antibiotske terapije potrebno je ponovo uraditi bris grla, nosa i oka. Na osnovu toga se odredjuje dalji tretman. Ukoliko nema bakterijske infekcije, a oko je diskretno crveno, nemojte nista da stavljate u oko. Pustite ga da se "odmori" od lekova.
      Pozdrav

Ostavite komentar