1. Pitanje broj: #75956

  Primijetila sam da mome djetetu oko od rođenja bježi ka nosu. Vodila sam je kod specijaliste još kao bebu ali mi je rečeno da dijete ne može da sarađuje te se ne može ni utvrditi dijagnoza prije navršene 3-4 godine. Sada moja kćer ima 4 godine i prošle sedmice je završila sa pretragama kod specijaliste. Molila bih vas da mi pojasnite ovaj nalaz i kažete mi da li se radi o ozbiljnom problemu i kolike su šanse za izliječenje? Da li je ovo velika dioptrija za dijete? Zbunjuje me i činjenica što kod mog djeteta na pregledu prijje 10 dana kod istog specijaliste nije utvrđena nikakva dijoptrija i rečeno mi je da odlično vidi a sada su joj proširivane zjenice i prethodni nalaz je poništen. Bulbomotorika uredna. Sinoptofor. Objektivni i subjektivni kut škiljenja -5, fuzija od -5 do +15. Skijaskopija oc. Dex. +1. 50 dsph -1, 00 dcyl ax 180, oc. Sin +1, 50 dsph -1, 00 dcyl ax 0.

  Odgovoreno: 29. 01. 2011.
  • Poštovana,
   Steta je da detetu nije uradjen skijaskopski pregled na siroku zenicu mnogo ranije. Ukoliko postoji skretanje oka i nakon 6 meseci starosti bebe treba da se uradi pregled, posto refrakciona anomalija moze da se odredi i bez saradnje deteta.
   kod vaseg deteta je utvrdjeno postojanje hipermetropnog astigmatizma (nepravilna zakrivljenost roznjace dalekovidog tipa) i ugao skretanja oka. Posto oko skrece ka nosu, a radi se o dalekovidosti treba ocekivati da se nosenjem naocara ugao smanji. Rastom deteta + dioptrija se smanjuje, tako da nije nista strasno. Ocni lekar vam je sigurno zakazao jos jedan pregled, kada ce vas uputiti sta dalje trebate da radite.
   Pozdrav

Ostavite komentar