1. Pitanje broj: #137276

    Poštovani, imam 53 godine. Nakon dužih problema sa vidom i ne baš preciznih dijagnoza, dijagnostikovana mi je centralna serozna retinopatija. Iako je navedeno da postoji šansa za uspješno liječenje laserskom intervencijom i/ili posebnim injekcijama (nije konkretno rečeno šta se pod time podrazumijeva) , nakon novog pregleda gdje sam radila angiografiju, saopšteno mi je da za ovo oboljenje nema lijeka i da ne može baš ništa da se uradi da bi krenulo na bolje. Prije toga, koristila sam četiri različite vrste kapi uporedo. Prvo mi je rečeno da je prekinem, da bi mi danas na kontroli rekli da nastavim, iako ima i 10 dana od prestanka liječenja kapima. Osim toga, ljekari su bili jako šturi sa informacijama i čak ni na moje insistiranje nijesu rekli ništa konkretno niti određeno, pa bih jako cijenila ukoliko biste mogli da iznesete vaše mišljenje o ovom oboljenju. Ono što me zanima jeste: šta podrazumijeva dalji tok liječenja? Da li je tačno tvrditi da nikakva intervencija niti terapija ne pomaže ovom oboljenju? I da li je potrebno da nastavim liječenje kapima? Unaprijed zahvalna i zabrinuta, pozdrav.

    Odgovoreno: 25. 05. 2015.
    • Poštovana,
      Centralna serozna retinopatija je oboljenje oka koje se najčešće javlja kod srednjovečnih muškaraca, ali se može javiti i kod žena. Karakteriše ga curenje tečnosti u tačku najjasnijeg vida, zbog čega nastaje zamagljeni ili iskrivljeni vid (metamorfopsija) , kao i centralno slepilo. Dijagnostički najefikasniji metod je fluoresceinska angiografija, putem koje je kod vas i postavljena ta dijagnoza.
      centralna serozna retinopatija ima dobru prognozu. Kod više se od 90% pacijenata kroz šest meseci se vrati vid 0, 5 ili bolji. Neke vidne abnormalnosti, kao što je iskrivljen vid, oslabljen noćni vid, mogu se zadržati čak i ako je vidna oštrina dobra.
      što se tiče terapije, laserfotokoagulacija je rizičan metod, zato što se sve dešava u tački najjasnijeg vida, te bi se ona tom prilikom mogla trajno oštetiti. Obzirom da je povećana incidenca javljanja ovog oboljenja kod osoba sa povišenim nivoima kortizola- hormona stresa, terapija se uglavnom svodi na promenu načina životnog stila.
      niste mi naveli kada je oboljenje počelo, koje kapi ste stavljali u oko, da li ste sada pod kortikosteroidnom terapijom?
      takodjer neka novija saznanja dovode u vezu ovo oboljenje sa postojanjem helicobacter pylori, tako da bi bilo od značaja da uradite dodatnu dijagnostiku, ukoliko već niste.


      Pozdrav

Ostavite komentar