1. Pitanje broj: #6443

    Postovani Profesore, prosle godine u septembru mi je otkriveno(preko analize krvi) prisustvo H.pylori, sasvim slucajno kada mi je lekar dermatolog savetovao da uradim taj test jer sam imala problema sa nekim koznim reakcijama na licu. Inace, osim tih koznih reakcija nisam imala nikave tegobe sa zelucem, osim povremenih mucnina koje sam povezivala sa neredovnom ishranom. Odmah nakon sto sam saznala za to javila sam se na Gastroent. kliniku u Nisu i primio je Dr. Bojan Mladenovic, koji mi je ukljucio adekvatnu terapiju. Medjutim, par meseci nakon te terapije ponovila sam test ali su rezultati bili jos gori od prethodnih, kao da uopste nisam koristila nista. Dr. Bojan Mladenovic mi je ponovo ukljucio adekvatnu terapiju, za koju je rekao da je jaca od prethodne (nakon cega su mi se zbog velike kolicine antibiotika pojavile i gljivice u usnoj duplji), sve sam to ispila do kraja ( nemam trenutno kod sebe izvestaje, posto Vam se javljam s posla). Od tada, nakon zavrsetka te terapije imam problem sa tim slojem ( zutim-belicastim ) na jeziku i imam osecaj kao da me pece i neredovne stolice po nekoliko dana ( sto ranije nije bio problem ). Ja Vas molim da mi se javite, date mi neki savet ili najsrecnija bih bila kada bi mi zakazali pregled kod Vas u Nisu, ako je to ikako moguce. Inace, imam 31 godinu, zivim u Nisu po profesiji sam pravnik! Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 11. 06. 2008.

Komentari na pitanje: #6443

    • Meni je takodje nedavno prepisao, cini mi se, poprilicno jaku dozu antibiotika-kontrolok, amoksicilin, orvagil, rudakol i erce flora duo, zbog bola koji imam u zelucu. Bol nije uvek iste jacine, trenutno ga nemam, a jos nisam ni poceo sa terapijom. Bojim se da bih mogao imati slican problem kao vi. Inace mi je doktor bojan uradio i gastroenteroskopiju koja je pri kraju pregleda izazvala snazan bol u stomaku. Ne znam, ovolika kolicina antibiotici, koliko ja znam, tri leka od ovih pet jesu antibiotici, zbog kako on kaze, samo erozije sluzokoze zeluca mi, nekako, izgleda previse.

    • Malocas sam procitao pitanje koje vam je postavila jedna pacijentkinja, a u vezi sa prekomernom kolicinom antibiotika koju je uzimala. Ja vec duzgo vremena imam problem sa bolom u zelucu i tada, pre 5 godina sam imao hp. Do tada sam imao svakodnevni bol u predelu desno i iznad pupka. Posle primanja terapije koja se sastojala iz sinacilina, omeprola i ne mogu se setiti koji je bio treci bolovi su se proredili i skoro da su iscezli. Ponovo su mi se javili naredne godine tokom leta, tada nisam imao hp ali sam uradio i gastroenteroskopiju u bolnici studenica kraljevo. Pregled je trajao veoma kratko i nisam osetio neke posebne tegobe. Lekar je rekao da mi je sluzokoza zeluca delimicno nagrizena i prepisao mi je controlok. Moram da priznam da ovaj lek nisam ni pio, bolovi su prestali i narednih godina, sve do sada javljali su se sporadicno. Ove godine, dakle 2009-te, u avgustu mi se javio ponovo isti bol kao i ranije, hp iz krvi negativan a onda sam uradio i gastroenteroskopiju u privatnoj klinici u kraljevu. Pregled je uradio dr Bojan Mladenovic i trajao je znatno duze nego prvi put. Dakle, samo uvlacenje kamere nije mi izazvalo tolike tegobe, tek posle izvesnog vremena sam osetio kao da mi to crevo pumpa vazduh u zeludac i strahovit bol u stomaku. Kad su izvadili kameru iz stomaka mi je na usta izasla velika kolicina vazduha i bol je skoro momentalno prestao. Uglavnom evo nalaza: sluznica elongiranog jednjaka u distalnom delu erodirana po tipu ezofagitisa b. Sluznica korpusa zeluca bez defekata aa ntralna sa hiperemicnim plazama erodiranija. Pilorus centrican prolazan za gastroskop. Sluznica bulbusa bez defekta a duodenuma do d2 bez defekta. Dg gerb k21 antritis erosiva k25 lekar mi je prepisao controlok 40, caps amoxicilin 2x1000 mg, orvagil 400 caps erce flora duo i drag rudacol. Lekove sam kupio, bjos nisam poceo da ih uzimam, bol je u medjuvremenu postao redji i manje intenzivan. Zelim vas savet, da li da pocnem da koristim ove lekove. Bojim se da se ne desi i meni kao ovoj pacijentkinji da zbog poprilicne kolicine antibiotika ne dobijem slicne tegobe kao ona. Oprostite sto sam bio opsiran i unapred hvala.

Ostavite komentar