1. Pitanje broj: #5352

  Posle gastroskopije mi je pronadjena manja hiatus hernija tipa slajding. Patim se sa kiselinom u jednjaku vec sest meseci i podrigivanjem posle svakog jela kao i povremenim bolom ispod grudne kosti. Lekovi ne deluju, ni antiacidanti, nexiumi, controloci i famotidini, ranisani, ranitidini, rutacidi. Retko jedem, samo izjutra i uvece, nekad i tokom dana ali retko jer radim na poslu na kojem se dva minuta a kamoli dva tri sata podrigivanja ne bi tolerisalo. Da li postoji neka operacija i kome mogu da se javim da problem resim nekako? Imam 28 godina i do sada nisam bolovao ni od jedne bolesti teze od kijavice. Po recima gastroenterologa koji je bio krajnje ljubazan i brizan tokom i posle gastroskopije zeludac mi nije ni najmanje ostecen kao ni jednjak. Kiselinu bih nekako i podneo ali me ovo podrigivanje ubija, jedva se smiri kad prilegnem sto nikako nema logike ali tako je. Molim Vas pomozite mi da resim ovaj problem.

  Odgovoreno: 12. 05. 2008.
  • Postovani,
   Pre odluke za operaciju koju indikuje hirurg potrebno je uraditi i radioloski pregled zeluca. Operacijom se samo pricvrscuje zeludac  i sprecava za klizi u grudnu duplju. Inace sastavni deo terapije uz inhibitore protonske pumpe Nexium ili Controloc je spavanje sa podignutim uzglavljem, veci broj obroka u toku dana, izbegavanje gaziranih napitaka, izbegavanje jela 3h pre spavanja. Svakako treba sprovesti i eradikaciju H.pylori ukoliko je prisutna.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #5352

  • Kaj mene bese konstatirana hiatus hernija. Za nadminuvanje na simptomite (na gusenje, potenje, budenje vo son i slicno) upotrebiv gelusil lak (aluminium-magnezium silikat), koj go koristam poveke od 13 godini. Na pocetokot istite gi koristev vo golemi kolicini se dodeka ne se smirija simptomite, sega upotrebuvam po nekolku dnevno. Na mene ne deluvaa blagoprijatno, kompensanot, rupurutot, edinstveno najdov spas vo gelusil lak. Pred spienje stavete edna tableta vo ustata i ke imate prijaten son.

Ostavite komentar