1. Pitanje broj: #5204

  Postovani doktore, Imam problem koji je prisutan vec oko godinu dana i molim Vas da mi pomognete, kako bi mojim mukama dosao kraj. Imam ucestalo podrigivanje, ponekad kiselog sadrzaja, ponekad je to praceno nadimanjem, gasovima i gorusicom. Nemam bolove u zeluci, ni u stomaku. Stolice su sada uglavnom uredne, mada sam jedno vreme imala cesce zatvor. Desavalo mi se vise puta da me nocu probudi neki pritisak u grudima i kao da nemam na trenutak vazduha, tada moram da ustanem, lezeci i sedeci polozaj mi ne odgovaraju, imam tada potrebu da podrignem i lakse mi bude posle toga . Puls mi je tada obicno ubrzan. Inace imam povisen krvni pritisak. Bila sam kod kardiologa i pijem Propranolol ¼ tbl. ujutru i uvece i Indapress 1 tbl dnevno, uglavnom kada mi je pritisak iznad 140/90. Cesce mi je povisen donji pritisak i njegove vrednosti se krecu oko 90. Uradila sam analizu krvne slike i sve je u granicama normale. Uradila sam ultrazvuk abdomena, gde je konstatovano da imam puno gasova i dijagnoza je aerofagija. Radila sam test na Helycobacter pilory – nalaz je negativan. Radila sam rentgenski snimak jednjaka i zeluca barijumom i konstatovano je da nemam Hiatus herniu, ni cir, da je zeludac u redu, jednjak u redu, da je funkcija gutanja ocuvana, ali da imam puno gasova. Dobila sam da pijem Espumisan kapsule od kojih mi je bolje. Ponekad takodje uzmem i Gelusil Lac i od njega mi bude bolje. Pokusala sam da se disciplinujem u ishrani i izboru namirnica i ima perioda kada je to manje izrazeno. Ali kada to podrigivanje krene, to je uzasno. Smeta mi kad popijem vecu kolicinu tecnosti odjednom, posle slatkog ili npr. kafe i gaziranih pica ume da krene to podrigivanje, sve ovo naravno izbegavam. Desava mi se da to podrigivanje pocne i kada je zeludac prazan, ali nekad i posle jela. Interesuje me da li je kod mene mozda postoji poremecaj u varenju, ili je mozda u pitanju neka bakterija ili gljivica u crevima. Da li sve ovo moze da bude i na nervnoj bazi? Hvala.

  Odgovoreno: 12. 05. 2008.
  • Postovana,

   lporemecaj u avarenju upravo daje subjektivne smetnje kakve Vi imate, ali isto tako i prisustvo H.pylori u zelucu koji Vi nemate, ili p[risustvo pre svega Candide u crevima. Gorusica obicno nije na nervnopj bazi. Predlazem da uradite pregled stolice na bakterije, gljivice i parazoite i da ipak, iako je rendgenski nalaz uredan da uradite gastroskopiju.
   pozdrav

Komentari na pitanje: #5204

  • Poštovani, imam već mjesec dana učestalo podrigivanje. Nema veze sa hranom koju uzimam uopšte. . Noću me budi nelagoda u predjelu želudca, ustanem u sjedeći položaj i mnogo jako podrigujem iako nikada ne večeravam. Radio sam egds, nema ništa. Uzv, kks i znane i ne znane nalaze. Heliko bakterija na brojaču 2, 45 moj ge kaže - ništa strašno. Često u toku dana mi dođe "loše" bez razloga. Mjerio šećer odmah - uredan 5, 4. Jedino je calprotectin povišenih vrednosti 228. Ali moj gaszroenterolog kaže da to nije razlog za uzbunu i dao mi orvagil, ali-ne pomaže. Željezo i feritin su na nekim donjim granicama po meni (feritin 69, a željezo u serumu 29) visok sam 175 a težak 77 kg. Zbog anoreksije koja me pogodila zbog ovoga, izgubio sam 5 kg. Da li mi ne gine kolonoskopija (radio 2014 -bo) ?

Ostavite komentar