1. Pitanje broj: #46993

    Postovani! Pitanje je upuceno gastroenterologu. Vec godinu dana imam problema sa zeludcem. Imala sam heliko bakteriju i pila antibiotike 40 dana i izlecila je. Medjutim problemi su se nastavili. Sada osecam nadutost u stomaku i takodje imam osecaj tezine, lakse mi je posle masiranja stomaka, nakon cega podrigujem. Nalaz lekara izgleda ovako: na rtg gastroduodenum postoji opusten zeludac bezdrugih promena. Stolica je uredna bez sluzi i sveze krvi. Objektivan nalaz: trbuh mek, palpatorno neosetljiv. Jetra i slezina se ne palpiraju. U epigastrijumu se palpiraju pulzacije abdominalne aorte. Dg. Gastritis chr. Duspepsio functionalisd. Dobila sam slececu terapiju: th. Bicithp. Stri tablete pre jela u toku 15 dana i dobila sam meteospasmyl da pijem 2 puta pre jela i kasnije po potrebi. Ovu terapiju uzimam vec osam dana, ali i dalje osecam blage probleme. Da li bi poblize mogli da mi objasnite ("na srpskom") sta u stvari znaci moja dijagnoza i da mi date misljenje hoce li mi ova terapija konacno pomoci da funkcionisem normalno i da se dobro osecam. Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 31. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Dijagnoza znači da nemate organsko oboljenje želuca kao što je ulkus, ili karcinom. Dakle funkcionalni poremećaj je odgovoran za vaše tegobe. Vi najverovatnije ima dispepsiju tj nelagosnost u gornjem delu trbuha. Uradite i pregled stolice na baktgerije, gljivice i parazite. Budite uporni i terapiju uzimajte najmanje 4 nedelje.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #46993

    • Vec duze vreme imam problema sa stomakom i izgubila sam desetak kilograma, osecam se veoma umorno, cesto mi je hladno, i povremeno imam dijareju. Dijareja se javlja svakih dve do tri nedelje, a pre nego pocne nekoliko dana imam strasne gasove, ponekad sa bolovima u stomaku, najcesce u vecernjim satima. Zivim u velikoj britaniji, gde sam posetila nekoliko lekara, koji smatraju da imam ibs, ali nista po tom pitanju ne preduzimaju. Radila sam analizu stolice i krvi u nekoliko navrata, i rezultati su uvek bili uredni. Moze li biti da kod mene postoji neka infekcija u crevima, koja se redovno ponavlja, ili sta bi drugo moglo biti. Sta mi vi mozete savetovati. Unapred zahvalna, danijela

    • Dusan Jankovic 17. 05. 2011.

      Moja devojka ima problema sa zeludcem, cesto joj je muka, podbije joj se zeludac, pa ne moze da jede po ceo dan, takodje cesto se desi da joj posle obroka bude lose i da dobije i proliv, posle toga je malaksala i trese se. Sta raditi????

Ostavite komentar