1. Pitanje broj: #43492

    Poštovani dr nagorni, danas sam otišla kod doktora i on mi je uradio gastroskopiju. Jednjakprolazan, sluznica inatkatma, kardija prolazna, želudac normalnog izgleda, nabora, izrazita hiperemija sluznice želuca do antrima, pylorus sužen, bulbus hiperemičan, više manjih erozija u predelu antruma i subkardijalno znaci hiatus hernije u retriverziji. Dg: hiatus hernia, gastritis chronica erosiva. Status postcholecistectimaim. Th: loseprazol caps. 1xdnevno do mesec dana, famotidin 20 mg 1x dnevno, cisap tabl. 3x1 pre jela do mesec dana potom motilium tabl 3x1 ja bih vas sada zamolila da mi malo pojasnite ovaj izveštaj jer je meni doktor rekao samo da imam kilu i da imam oštećenje sluznice želuca. Volela bih da znam pošto doktor nije uzeo uzorak da utvrdi da li imam bakteriju heliobacter pylori da li to mogu uraditi kroz analizu krvi i da li je takva analiza stopostotno sigurna. Moji osnovni simptomi su da podrigujem i pre i posle jela, da nakon jela osećam teret u želucu i grlu. Žuč sam operisala pre 13 godina. Unapred hvala i sve najbolje vam želim.

    Odgovoreno: 07. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Dakle pored želudačne kile imate blago oštećenje sluzokože želuca koje posledica vraćanja ćuči iz dvanaestopalaćnog creva u želudac, što je prisutno nakon operacije žiučne kesice. Razlog zašzo vam nije uzeo isečak za helicobacter mi nije poznat, možda ste na terapiji lekovima koji utiču da se bakterije ne otkrije. Najtačniji tedst za otkrivanje bakterije je izdisajni test. Nijedan test nije 100% tačan.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43492

    • Radjena mi je gastroskopija. zeludac i duodenum do D2 je urednog nalaza .Bulbus duodenuma je skracen i deformisan ,hiperemicne i edematozne sluznice i bez uklusne nise.pilorus deformisan tokom celog pregleda zjapi . Nabori koprusa uredni ,peristaltika simetricna i izdasna,sluznica zeluca je vulnerabilna,hiperemicna i edematozna. U lumenu zeluca veca kolicina bistrog sadrzaja. U inverzijskom pregledu kardija zjapi i hiperemijom distalnog dela jednjaka.  molim vas objasnite mi dali je to dobar nalaz ili ne. hvala unapred

Ostavite komentar