1. Pitanje broj: #3843

    Postovani profesore Nagorni, molim Vas da mi pomognete u otklanjanju nedoumice koju imam u vezi sa mojim najnovijim problemom. Naime,imam 28 godina i dobrog sam opsteg zdravstvenog stanja. Pre par dana sam osetila blagi bol u predelu anusa i napipala sitna, mekana zadebljenja. Kad sam prekontrolisala ogledalom, videla sam da su vrlo mali - jedan, najveci bio je manji od zrna graska i dva jos manja i od toga. Iste su boje kao i sam cmar. To sam uspela da vidim tek kad sam malo 'razmakla' anus - pri normalnom polozaju se to ne bi ni videlo, dakle, sve je unutar cmara. Taj umereni bol koji sam osecala nije poticao od pritiska na ova zadebljenja vec na predeo oko anusa. Nije bilo nikakvog krvarenja. Evo vec dva dana bol ne osecam uopste a ova zadebljanja su jos uvek tu. U medjuvremenu sam uzela kremu Anusol koju mazem uvece oko anusa i po malo ubrizgam unutra - uplasila sam se pa sam htela da sto pre sprecim dalje napredovanje i bol. Inace, citala sam na ovom sajtu o hemoroidima! i zakljucila da mnoge simptome nemam - krvarenje, jake bolove, a pre svega nemam ni jedan od faktora koji dovode do ove bolesti - vrlo zdrava, uravnotezena ishrana sa puno vlakana ( iskljucivo integralni hleb, pirinac, ostale zitarice takodje, puno sirovog voca i povrca, umerena masnoca, iskljucivo kuvana, domaca hrana (corbice) svakodnevno), mozda unosim malo manje tecnosti no sto lekari predlazu, ali stolica mi je svakodnevna i mekana. Cuvam dvoje male dece tako da ne sedim ni minut, a i oba porodjaja su bila sasvim laka bez vecih naprezanja. Nemam ni naslednih predispozicija - niko od mojih starijih nema ovaj problem. Mozda bi za Vas bilo znacajno i to da sam ovih dana imala vaginalnu infekciju kandidom koju sam tretirala Clotrimadermom i to vec jenjava. Dakle, zanima me jesu li ovo zaista hemoroidi ili sam ja to mozda malo preterala sa brigom. Ako jesu, verujem da je ovo tek neka pocetna faza i da postoji nacin da se sve to sanira. Molim Vas da mi, u tom slucaju, date! neki savet kako da izbegnem moguce komplikacije. Da li je za ! problem sa hemoroidima potrebno obracati se lekaru? Unapred Vam se zahvaljujem - primite puno pozdrava od jedne Nislijke sa Novog Zelanda!

    Odgovoreno: 13. 03. 2008.
    • Postovana, Najverovatnije da se radi o hemoroidima. Nema razloga za brigu.Ispravno se hranite, morate imati stolicui svakog dana da ne bi tvrda stolica ostetila hemoroide. Posto ste mladi radi svake sigurnosti se obratite lekaru koji kratkim pregledom, rektoskopijom moze da potvrdi dijagnozu i Vas rastereti briga. Pozdrav iz Nisa

Komentari na pitanje: #3843

    • Postovani doktore, upravo danas u toku tusiranja sam osetila peckanje i svrab u predelu cmara, napipala sam neku loptici velicine zrna graska, kada sam pogledala na ogledalo, bila je to neka loptica, tamno plave boje, kao neki plih, do samog cmara, malo me boli dok sedim ali nije nista strasno. Imam 29 god i rodila sam troje dece, nikada hemoroide nisam imala, jako sam uplasena, sta da radim, stolicu imam svaki dan, urednu, krv nikad nisam primetila, samo sluz ponekad, molim vas pomozite mi, i odgovorote mi da li se radi o raku, posto sam procitala da ima i rak cmara, nisam vam rekla da me boli i na dodir, kada dotaknem to stvorenje, unarped hvala!

Ostavite komentar