1. Pitanje broj: #35857

    Poštovani doktore,
    Molio bih Vas za mišljenje. Negde krajem Februara sam počeo da osećam bol u delu levog abdomena. Bol je bio jak u tom periodu. (u tom periodu sam bio pod jakim intenzivnim stresom). Kasnije je bol oslabio i više postao iritirajući nego jak, ali traje još do danas. Takođe u donjem levom delu abdomena sam imao blago ispupčenje (blago ispupčeni luk creva, blago otečeno crevo), u tom delu sam osećao neku težinu, nelagodnost, nadražaj (teško je okarakterisati osećaj, nije bruh u pitanju), uopšteno sam bio naduven i imao sam mekanu stolicu ali redovnu bez sluzi ili krvi. Urađen mi je ultrazvuk i ništa nije primećeno. Lekar mi je ispisao lekove orvagil i enterofuryl i rekao da uradim laboratoriju krvi, mokraće i stolice i da uradim rtg pasaže tankog creva. Od lekova mi se značajno popravilo stanje, smanjio mi se taj nelagodan osećaj i ispupčenost u delu abdomena ali i dalje osećam mučninu i imam nadutost i mekanu stolicu. Rezultati stolice su negativni na sve bakterije, krv je sve u redu, jedino je alt blago povišen, i sa mokraćom je sve u redu. Pasaža creva: "akt gutanja je fiziološki. Pasaža jednjaka je uredna. Želudac je normalno položen, normotoničan, pravilnih nabora, ispunjen sekretom. Peristaltika je usporena. Evakuacija kontrasta iz želuca je usporena. Manja količina kontrasta se još nalazi u želucu nakon 4 sata od uzimanja. Bulbus duodenuma i duodenalni ram su pravilni. Tanko srevo je normalnog položaja, urednog promera, pravilnih nabora. U predelu jejunuma postoji flokulacija kontrasta. Pasaža tankog creva se odvija u urednom vremenskom toku." ponovo sam sa rezultatima otišao do lekara i ispisao mi je lek " probiotic" i " loseprazol". I rekao da uradim test na heliko bakterije. Test na heliko bakterije je bio negativan. Pre nekih mesec dana sam otišao do drugog lekara, samo sam mu pokazao gde me boli i odmah mi je rekao da imam iritabilni kolon i ispisao mi je " rudakol". U međuvremenu dok sam pio rudakol sam i krenuo u teretanu, mislim da mi vežbe pomažu, stanje mi se popravilo, bol je blaži, nekim danima ga ni ne osećam, mučnina je nestala kao i naduvenost ali još nije kao pre Februara. Još uvek osećam bolove po nekad i ispupčenje je još uvek prisutno ali blaže. A i dijareja je ponekad prisutna. Doktore molim Vas za bilo kakvo mišljenje jer ovo već predugo traje, mnogo je prošlo vremena. Ima već tri meseca kako sam i cigarete ostavio, redovno treniram, pazim šta jedem, i kafu samo ujutro pijem. Imam 24 godine 178 cm i 70 kg i ovo me već jako nervira. Taman pomislim da mi je bolje pa mi se vrati bol i dijareja pa o pet prođe i tako. Ako je i po Vašem mišljenju u pitanju iritabilni kolon, da li se on uopšte i može izlečiti ili me ovakvo stanje očekuje ceo život?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 20. 08. 2009.

Ostavite komentar