1. Pitanje broj: #34780

  Poštovani,
  Bila sam pre nekoliko dana kod gastroenterohepatologa na endoskopsko ispitivanje želuca zbog dugogodišnje mikrocitne anemije. Pregledom je nađena izmenjena, bleda sluzokoža želuca i duodenuma, bez ulceracija. Završna dijagnoza je: " gastritis chr. Obs. Athrophica. Duodentis. " lekar mi još nije prepisao terapiju dok ne stignu rezultati sa biopsije ali me interesuje ovo do sada šta je to kako se leči, preventiva.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 26. 07. 2009.
  • Poštovana,
   Nalaz je tako reći uobičajen. Ne znam koliko godina imate i kakvu ishranu primenjujete, da li ste pušač ili ne, koristite li nsaid lekove. Obično se daju antisekretorni lekovi i savetuje ishrana bez mnogo začina, kafe, alkohola, nikotina i nekih lekova.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #34780

  • Ja sam 1967 god. i ne koristim jaku hranu niti ljutu a i nepušač sam od rođenja. Moje dopunsko pitanje ja; da li je zbog gastritisa moguće da organizam ne može da apsorbuje gvožđe iz lekova i hrane. Naime popila sam barem jedno 200 ampula tothema ampula a br. gvožđa mi se popeo sa 78 u Decembru 2008 na 106 sada. A gvožđe u serumu mi je 4.6

Ostavite komentar