1. Pitanje broj: #34260

    Poštovani,
    Imam probleme sa želudcem. Prvo je bila mučnina. Nalazom krvi potvrđena je (iga 2,59). Lekar je prepisao: hemomicin, orvagil, kontrolac i bicit. U toku terapije rađena je gastroskopija (jednjak uredan, kardija na 38 cm povremeno zjapi, pojedinačne heliko bakterijahiperemične plaze na prelasku korpusa u antrum na velikoj krivini) i uzete biopsije za phn i bojenje na hp. Nalaz je: u he preparatu se nalaze fragmenti bioptiranih foveola, obloženih regularnim epitelom u čijoj i. propriji se nalazi edem kao i nešto limfocita, plazmocita i eozinofila. Odvojeno se nalazi sitan uzorak korpusne sluznice obložen foveolama regularnih karakteristika čije se druge morfološke karakteristike nalaze u fiziološkim granicama. H. Pylori nije uočen (primenjeno specijalno bojenje giemsa). Konstatacija lekara na osnovu nalaza je: gastritis chronica. Prepisan nexium 20 mg po potrebi. To je bilo 8. Aprila 2009. Posle nisam bio kod lekara a i dalje imam mučninu (stuzivanje), javlja mi se gorušica, tup bol a ponekad i u vidu pečenja. Koristio sam nexium ali bez rezultata. Nemam krvarenja, stolica je redovna i uredna. Sve ovo me muči. Problem je i ishrana obzirom da živim odvojeno od porodice (zbog posla) pa jedem ujutro i naveče (uglavnom zamrznutu hranu koju supruga pripremi). Ne znam šta dalje da radim. Od kolega sam čuo da su koristili helikocin i omeprol i da im je to pomoglo i da posle toga nisu imali nikakvih problema. Da li da probam sa helikocinom.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 31. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Nemojte da uzimate helicocin, verovatno ste sa terapijom koju ste ispili ioskorenili bakteriju. Očigledno da je razlog za Vaše tegobe način ishrane koju morate da promenite. Uzimajte Omerpol 2x1 pola sata pre jela. Spavajte sa podignutim uzglavljem i izbegavajte kasni noćni obrok.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #34260

    • dr Rakocevic 01. 08. 2009.

      Kuc - kuc!! Problemi sa ishranom? Želeo bih da informišem one koji ne znaju, bilo da su zdravstveni radnici, bilo da nisu da postoje zdravstveni radnici koji se bave ishranom. Kao što bismo ovog pacijenta poslali kod lekara druge struke radi dijagnostike ili lečenja, u slučaju nepravilne ishrane možemo ga uputiti na nutricionistu. Za one koji su u relativnoj blizini Niša nutricionista radi u zavodu za javno zdravlje Niš i u domu zdravlja Niš, a i u drugim okruzima nutricionisti rade u zavodima.

Ostavite komentar