1. Pitanje broj: #27506

    Poštovani,
    prije 4 mjeseca sam zbog užasnih bolova u predjelu želudca ali i u leđima otišla doktoru. Bilo mi je muka od svake hrane koju sam pojela a bolovi su bili neizdrživi. Liječnik me uputio na gastroskopiju a prilikom pregleda nađena mi je ogromna količina žuči u želudcu (rano ujutro, na tašte). Nalaz: bilijarni gastritis! Dobila sam brdo lijekova (najprije nexium, rupurut i metopran; kasnije peptoran uvečer prije spavanja) i rekli su mi da moram paziti na ishranu. Nitko mi, međutim, nije znao reći otkud žuč u želudcu i kako spriječiti da se se ovo ponovi. Već puna 4 mjeseca sam na dijeti, smršavila sam 8 kilograma (a i inače nisam baš krupnije građe pa mi ovo predstavlja velik problem). Osjećam se slabo i iscrpljeno, gladna sam a čim nesto konkretnije pojedem bolovi se momentalno vrate. Napominjem da ovo nije prvi puta da mi se to desilo, već prije 7 godina imala sam isti nalaz ali se ta bol nekako povukla. Brine me što sam na jednom od medicinskih foruma pročitala da bilijarni gastritis može izazvati rak želudca (u kombinaciji sa h-bakterijom koju meni nisu pronašli u želudcu!). Također piše da se povrat žuči u želudac javlja kod osoba koje su operirale žuč, što kod mene nije slučaj. Imate li iskustva s ovom dijagnozom? Kako da se riješim žuči u želudcu?
    Molim vas za savjet i puno vam hvala.

    Odgovoreno: 26. 04. 2009.
    • Poštovana,
      ne znam imate li kamen u žučnoj kesici. Bilijarni gastritis se leči pored ostalog i kapuslama ursoafalka 2x1 dnevno. Refluks žučnog sadržaja u želudac se može ispoljiti kada je žučna kesica puna kamenčića. Potencijalno žuč oštećuje sluzokožu digestivnog trakta. Predlažem kompletno laboratorijsko ispitivanje i eho jetre, žučne kesice, žučnih puteva i pankreasa, pošaljite nalaze.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #27506

    • Poštovani doktore, žena uzima Ursofalk za topiti kamenac u žičnoj kesi i sad je ponekad po 3 dana, a boli uveče.

    • Radila sam gastroskopiju, rezultati su obložen želudac gustom žuči ceo, sluznica antrumahiprremična ,prisutnamanjahijetalna hernija. Zabrinuta sam sve mi je ovo nepoznato ,molim Vas za odgovor i savet hvala unapred .

    • Dobro vece.Kojim tabletama sem ursofalka moze da se leci bilijarni refluks?Hvala

    • Meni je konstatovan bilijarni refluks nakon gastroskopije na koju sam otisao posle tupog bola izpod desne lopatice na ledjima, koji se javljao nakon svakog progutanog zalogaja cvrste hrane, mesecima. Takodje mi je i na ultra zvuku primecena prsavijena zucna kesa. Imao sam 35 godina u tom trenutku. Pio sam skupe lekove koje si mi lekari prepisivali ali gotovo da nije bilo nikakvog pomaka. Onda sam informisuci se na internetu odlucio da sasvim promenim ishtanu, i predjem iskljucivo na sirovo voce i povrce. Za mesec dana sam oslabio 17kg ali tegobe i bolovi su nestali vec nakon 7 dana. Osecao sam se kao da sam se ponovo rodio. Godinu ipo dana sam bio na sirovoj ishrani, bez kafe, bez sokova, samo voda od tecnosti, kao i to da nisam nikad vecerao posle 18: 30. Dobro je i vezbati, pogotovo trbusnjake zbog dijafragme i zatezanja tog zeludacnog sfinkera koji je popustio kod mene zbog kancelarijskog posla. Vratio sam se opet na normalni rezim ishrane, s tim sto jedem manje kolicinski, i sto dalje ne veceravam posle 18: 30. Danas, u mojoj 39 godini zivim normalno i nemam nikakvih porblema vezano za bilijarni refluks.

    • Da li bilijarni gastritis i bilijarni refluks može da se izleci? Unapred zahvalna

    • Hello! Unazad mesec dana imam velike stomačne tegobe. Iskreno, prošla sam kroz stresnu situaciju. Nalazi u krvi su u redu, UZ abdomena tkdz. Gastroskopija hijatalna hernija axilaris, erozivni gastritis cronica i bilijarni refluks. E sad, koliko je moguće da su ovi bolovi simptomi refluksa. Tupa bol u leđima, ne konstantno žareća bol ispod rebara. Strah me nekih strašnijih d. gprimjera pankreatitis, i da da li ima veze sa tim polip na žučnoj kesi 6 mm. Strašno. 
      Pozdrav!

    • Poštovani, danima tražim odgovor na pitanje u vezi bilijarnog refluxa, čak sam na nekim stranicama osobno postavljala pitanje ali nisam dobila odgovor. . . Možda će ovdje netko pročitati. . . Meni je kronični gastritis otkriven još prije desetak godina i od tada po malo pazim na ishranu, međutim, prošlog proljeća bolovi i smetnje postali su neizdrživi, pila sam svakakve tablete dakle još unazad deset godina ali kad mi više ništa nije pomagalo, opet sam išla na gastroskopiju na kojoj mi je otkriven bilijarni refluks. . . Evo me doma s posla jer nisam mogla izdržati bolove pa ležim i ovo pišem, moj internist mi nije dao nikakve lijekove već iberogast kapi i preporučio mi sok od aronije i od tableta ostavio samo peptoran, bolje mi je nekad ali čim pojedem nešto "krivo", u navodnike jer dan danas neznam točno što mi smeta, nekad sve nekad ništa. . . Naime, ovim putem želim zamoliti vas doktore, koji ste odgovorili na njeno pitanje. , dali ursofalk tablete stvarno izazivaju težak proljev jer imam problem i sa crijevima (povremeno sindrom iritacije crijeva) pa često imam proljev a mogu mislit ako bi ta nuspojava bila kod mene kako bi mi bilo. . . Molim vas za savjet

Ostavite komentar