1. Pitanje broj: #19822

    Moja majka (52 godine) već godinu i po ima problema sa gastritisom. Stalno je prisutna bol sa desne strane koja se reflektuje ka ledjima i pored leka koji uzima redovno (Controloc 20, jedna ujutro, jedna uveče). Ponekad ima osećaj nadutosti i tereta u stomaku i pečenja u grlu. Bol se inače pojačava nakon jela, tako da jede relativno malo iako ima apetit i nema nikakvog gadjenja na hranu. Veoma vodi računa o tome šta jede, ne jede vruće, začinjeno, slatko i sve ono za šta je primetila da joj smeta. Gastroskopiju je radila već dva puta. Prvi put joj je nadjena heliko bakterija pa je nakon toga uzimala antibiotike. Posle devet meseci je ponovljena gastroskopija. Heliko bakterija nije nadjena, dijagnoza je neatrofični biljijarni gastritis. Nakon toga je dobila pored Controlca i lek Ursofalk koji je uzimala mesec dana, ali još ništa nije bilo bolje. (Možda treba duže?) Napomenula bih da je intenzitet boli uglavnom izdržljiv kad uzima Controloc, ali kad je par puta pokušala da prestane sa uzimanjem ovog leka dobijala je jake, neizdržive bolove. Krvna slika i ultrazvuk gornjeg abdomena su potpuno uredni. Kako sam smatrala da je moja majka poprilično napeta i u stalnoj brizi, smatrala sam da su njene tegobe psihičke prirode te sam je uspela nagovoriti da ode kod psihijatra. Psihijatar joj je utvrdio anksiozni poremećaj i kao terapiju dobila je Zoloft i Ksalol. Ona jeste mnogo opuštenija i bolje spava nego ranije (ne budi se noću, a ranije ju je budio bol u stomaku), ali ta terapija uopšte nije doprinela smirivanju bola. Napomenula bih još da je poprilično radno aktivna, ima svoju privatnu radnju, često je na putu pa ne jede redovno, obavlja sve kućanske poslove uglavnom sama.
    Molim Vas za mišljenje. Kakve bi još pretrage trebalo uraditi, da li bi promena navika u ishrani i odmaranju mogla biti ključna?

    Odgovoreno: 31. 01. 2009.

Komentari na pitanje: #19822

    • Poštovani doktore,
      već godinu dana imam stomačnih tegoba, koje se manifestuju: smena zatvora i proliva, bola u desnoj strani stomaka, nadimanje, mučnina (bez gorušice), čuje se bućkanje, krčanje tečnosti u stomaku, a najviše me brine što se povremeno pojavljuje izbočina koja šeta od desne strane do pupka, te osećam kao da imam plod u stomaku, mada po svim analizama nije tako. Nailazim na nerazumevanje od strane lekara, koji tvrde da je to normalno, što povezuju sa bolešću tiroidea od koje ne bolujem vć tri godine, što potvrđuju i analize.

Ostavite komentar