1. Pitanje broj: #17989

    Poštovani doktore,
    imam 44 godine, majka sam dvoje dece, 10 i 12 god, od kojih je starije autistično, što je dovelo do mojih psihičkih problema, koji su se pogoršali od pre 5 godina, kada mi je otac umro. Od tada imam večernje tahikardije i gušenja, uz napade panike. Od lekova koristila bromazepam i concor. Dg. anksiozno depresivni sindrom. Prezaštićujem decu i uvek sam u panici oko zdravlja ukućana. Moje pitanje odnosi se na bolove, koje povremeno, u zadnjih godinu dana, tj odmah nakon operacije žučne kese, imam u predelu desno dijagonalno od pupka, oko 3 prsta ispod nivoa pupka, povremeno čak bol se proširi do ispod desnog rebra. Bolelo me je kad kinem, nagnem se napred ili se nasmejem. Prestane posle par dana, tada mi prija da ležim, mirujem. Imam dosta gasova, povremeno vraćanje kiseline, podrignem obavezno posle unosa hrane, čak i vode. Stalno sam gladna, tj sita sam samo oko sat posle obroka, jedem neredovno, puno mleka i mlečnih proizvoda. Posle svih ispitivanja, rečeno mi je da imam jako spušten želudac i hroničan gastritis, koji se širi na dvanaestopalačno crevo, odakle i potiče bol, kao i priraslice na trbušnom zidu. Prepisan mi je Controloc 20 mg 1 put dnevno, ujutru pre jela i rečeno da treba da jedem 3 obroka u isto vreme! Terapiju još nisam počela.
    Pitanje je: Kako da se hranim, tj šta, kad i koliko da jedem? Smem li da postim? Od kad mi je ovo rečeno, pazila sam više na ishranu i tegobe su skoro nestale, sve do naše Slave, kada sam jela dosta žita sa orasima, pitu od praziluka i kupusa, te sam ponovo imala bolove. Još jedno pitanje: još nisam počela da koristim lek Controloc, zbog straha od svih nus pojava, koje se pominju u uputstvu za lek. Pre godinu dana sam operisala žučnu kesu, imala sam 3 mala kamena, pa se brinem, može li taj lek da dovede do potpunog prestanka lučenja žuči? Iako je tableta leka jako mala, imam strah od gutanja, pa Vas pitam, šta bi se desilo da prepolovim ili izdrobim tabletu? Da li samo smanjeno dejstvo leka ili nešto drugo? Postoji li neki drugi lek, u sirupu? Koliko shvatam cilj je da se smanji proizvodnja kiseline kako bi se želudac i 12 palačno crevo oporavili? Smem li da pijem Omega 3, 6,9? Kad vodim računa šta jedem, stolica je odlična, inače je tvrdja.
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru i izvinjavam zbog opširnosti.

    Odgovoreno: 28. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Slažem se sa terapijom. Controloc možete slobodno da koristite, on se koristi i u dugotrajnijoj terapiji, čak neprekidno i nekoliko godina. Ne postoji lek iz ove grupe u vidu sirupa. Lek ne utiče na lučenje žuči. Jedite češće, količinski manje, izbegavajte nadražajnu hranu, jako začinjenu. Omega 3 možete slobodno da pijete.
      Pozdrav.

Ostavite komentar