1. Pitanje broj: #1772

    Dobar dan, profesore Nagorni,ja sam student medicine i zelim da vas zamolim za savet.Jedan moj prijatelj me je pomolio za savet a ja nisam siguran pa se zato obracam vama.Ona je pre dve nedelje uzimala antibiotik iz grupe linkozamida(clindamycin-dalacin c)za ne mnogo tesku respiratornu infekciju i od tada ima proliv koji ne prestaje od tada.Za proliv je uzimala lopedium,smecta,enterol i nema nikakvog poboljsanja.Krvna proba pokazuje eritropeniju 3,8kod norme 4,2.Ja mislim da je pseudo memranoznija kolitali nisam siguran.Koja ispitivanja da napravi i eventualno koju terapiju da koristi?i dali vankomocin bi bio dobar za njenu situaciju.Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 25. 11. 2007.
    • Postovani kolega, Velika je mogucnost kako ste i posumnjali da se radi o pseudomembranoznom kolitisu. Neophodno je da se sto pre uradi kolonoskopija sa cilajnim biopsijama. Vankomicin jeste lek koji se koristi kod pseudomembranoynog kolitisa. Za svaki slu;aj treba ukljuciti Tab. Salofalka 4xs500mg, kao Probiotic 1x1, ali definitivna terapija nakon kolonoskopije. Pozdrav

Komentari na pitanje: #1772

    • Zamolio bih za savet, 2006. Mi je konstatovan gastritis, reflux ezofagus, helico bactery, hiatus hernia, ulcus duodenum, posle terapija lekovima bilo ni je dobro, ali se to sad opet vratilo, ne u tom obliku, ali nesto slicno, cesta nadutost, stezanje u levoj strani grudnog kosa, uradio sam gastroskopiju, ali je receno da je samo prisutna hernia koja nije klizajuca, uredan ekg, analiza krvi je pokazala, da imam povisene trigliceride, da su holesterol i secer na gornjoj granici, kao i alt, zatim i index arteroskleroze je na gornjoj granici, pa vas molim za savet, posto me moji dr. Ne uzimaju za ozbiljno, iako se ja jako brinem, dali moze imati ovi simptomi neke veze sa oboljenjem srca ili jetre? Unapred zahvaljujem, inace sve bi bilo u redu da nemam 24. God, i to mi jako smeta, sto su svi ravnodusni prema tome, kao da imam 105god, a ovi simptomi koje imam me ponekad ogranicavaju i u drustvu i u poslu.

Ostavite komentar