1. Pitanje broj: #16468

    Poštovani,
    Imam 18 godina i pre nedelju dana na ultrazvuku su mi otkrili prisustvo kamena u žuči 14x3mm. Pre toga sam imala jake bolove ispod desnog rebarnog luka koji se širio ka grudnom košu i trajao je par sati. Nisam povraćala, ali i dalje imam žutu stolicu, neredovnu. Hranim se dijetalno, uglavnom integralni pirinač, baren krompir i voće.
    Zanima me da li moram da operišem žučnu kesu i kako je došlo do pojave kamena s obzirom na moje godine, a hranim se raznovrsno i ne jedem masno. U porodici nije bilo pojave kalkuloze. I da li žuta stolica potiče od žuči ili je nešto drugo u pitanju? Krvna slika Le= 19,7 sve ostalo je u redu. Urin je u redu takodje.
    Hvala unapred!!!

    Odgovoreno: 11. 12. 2008.
    • Postovana, postoje brojni razlozi zbog cega zuc postaje tzv litogena i stvara kamencice, izmedju ostalog to moze da bude i potencijalna infekcija, poremecaj metabolizma itd. Stolica kod komplikacije kamena u zucnoj kesici je bleda, zuta znaci da se zuc luci u dvanaestopalacno crevo, a zavisi i od nacima ishrane. U dogovru sa hirurgom cete planirati hirursku intervenciju kao i vreme kada je uraditi. Pozdrav

Ostavite komentar