1. Pitanje broj: #11783

    Poštovani,
    krajem avgusta meseca sam imao bolove u stomaku i sa leve i sa desne strane, peckanje oko pupka sa leve strane. Išao sam na gastroendoskopiju i rečeno mi je da imam dispepsiju, nisu našli heliko bakter, a ostalo je sve u redu. Predložili ste mi da idem pregledam bubrege, a ja sam bio na ultrazvuku abdomena i nije pronađeno ništa, sve je normalno.Onda sam otišao kod urologa, uradio mi je urološki ultrazvuk i rekao je da imam dosta gasova, na šta se ja inače žalim i da uradim kolonokopiju, što ste i Vi predložili. Kolonoskopiju sa treminalnom ileoskopijom sam uradio i nalaz je uredan. Rekli su mi da se najverovatnije radio o sindromu iritabilnih creva, jer sam inače hipersenzitivan i dosta se svega ovoga plašim.
    Izveštaj glasi ovako: urađena je totalna kolonoskopija sa retrogardnom ileoskopijom. Sluznica kolona je bez patoloških lezija. Sluznica terminalnog ileuma lako granulirana, nije patološki izmenjena, uzete su rutinske biopsije. Makroskopski nalaz je uredan.
    Zbog gasova koje ne mogu da izbacujem i sluzave stolice i hipersenzibilnosti dobio sam espumisan tbl 3*2, linex caps 3*3, bromazepam tbl 3*1.5 mg. Tu terapiju primenjujem od 22.09., stolica je posle linexa postala normalna 2/3 pre podne, tako da posle popijene bočice sam prestao da pijem. Espumisan i dalje pijem danas je 30.09., jer i dalje imam gasove. Bromazepam pijem sad ujutru i uveče jer sam se dosta psihički smirio, ali ne skroz.
    Razlog zašto Vam pišem je zato što i dalje u toku dana imam bolove u stomaku, dešava se da imam kao neku toplinu u stomaku iznad pupka, s vremena na vreme pecka me malo isto iznad pupka i imam bol sa desne donje strane stomaka. Inače, od početka avgusta imam ove probleme i od tada sam smršao oko 10kg, zbog te neke težine u stomaku nisam mogao da jedem. Sada jedem normalno, ne jaku hranu i malo mi je bolje.Užasno se plašim šta mi je, jer i dalje imam bolove. Da li mi možete pomoći šta sad da radim, jer se plašim da ovo sve ima veze sa Kronovom bolesti ili sa ulceroznim kolitisom ili ne znam čime već. Stvarno Vas molim da ako je ikako moguće da mi predložite šta sad da radim. I još jedno pitanje, šta pokazuje ta biopsija, jer sledećeg ponedeljka treba da odem po rezultate. Unapred zahvalan

    Odgovoreno: 01. 10. 2008.
    • Poštovani,
      ulcerozni kolitis sigurno nemate po kolonoskopskom opisu, a kronova bolest je moguća, ali po opisu terminalnog ileuma najverovatnije da nije. Kronova bolest može biti lokalizovana u svim segmentima digestivnog trakta. Biospija pokazuje stanje sluzokože i može da pokaže postojanje zapaljenja, ili prisustvo nekog drugog patološkog procesa.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #11783

    • Al' ste mu objasnili svaka vam cast! Pa valjda bi ta rutinska biopsija iz ti pokazala da je kron u pitannju. . Kad procitam odgovore nekih nazovi strucnjaka. . Slosi mi se

Ostavite komentar