1. Pitanje broj: #11636

    Poštovanje,
    Moj tata je bio pre 3 meseca u bolnici zbog benignog uvećanja prostate, imao je veliku infekciju mokraćnih kanala i visoku temperaturu 40,2. Tumor marker je tada bio 54. Tumor marker se smanjio, na prvoj kontroli na 9, pa se na sledećoj se povećao na 11. On inače već godinama ima problema sa tvrdom stolicom, tako da je on u tom periodu imao veće probleme sa stolicom, žalio se na neprijatan osećaj u samom debelom crevu. Kod gastrologa je bio pre 20 dana, rađena mu je kolonoskopija i poslat je isečak kod patologa. Mikroskopski nalaz glasi ovako - \"Fragment debelog creva u jakom hroničnom zapaljenju u kome se na ivici isečka uočava atipija žlezdanog epitela (citološko i strukturno) teškog stepena M-8144/2.
    Danas smo bili kod hirurga i on je napisao ovako postavljene dijagnoze: C20 neoplasma malignum recti(G) izvršene usluge: rektalni tuše, th amp diklofen pp, sol ringer 500 na 12 h, sol glucosae 10% 500+12jed IK na 12h. Tati je zakazana operacija za nekoliko dana.
    Ja sam htela da čujem Vaše mišljenje u vezi ovoga. Da li ovo može da se leči posle operacije?
    Hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Poštovana,
      po svemu Vaš otac ima maligni tumor završnog deloa debelog creva. Potrebno je da se obratite hirurgu proktologu da bi se preduzela hirurška intervencija. Lokalni operativni nalaz će ukazati kakva će prognoza posle operacije biti i da li će biti potrebna dopunska terapija.
      Pozdrav

Ostavite komentar