1. Pitanje broj: #11195

    Poštovani,
    imam 31 god. i u petom mesecu sam trudnoće. Već 10 god. bolujem od ulceroznog kolitisa. Od terapije sam uzela sulfasalazin 1 tabletu uveče. Osećala sam se dobro, 1 stolica dnevno bez sluzi i krvi. Problemi su počeli kada sam saznala da sam u drugom stanju. Prestala sam da uzimam tablete, bilo mi je dobro prvih 2 meseca, ali se posle stanje pogoršalo. Po savetu ginekologa nisam počela da uzmem tablete do kraja trećeg meseca trudnoće. Nakon toga počela sam sa terapijom, 2 tab. dnevno jedna ujutru i jedna uveče. Stanje se nije promenilo tako da sam počela da i posle ručka pijem jednu tabletu, znači tri dnevno. Stanje se malo poboljšalo, s obzirom da sam pazila i šta jedem. Međutim, zadnjih nekoliko dana opet sam počela da izbacujem sluz i malo krvi.
    Zanima me da li je to možda i zbog toga što imam zatvor koji je najverovatnije povezan sa trudnoćom, jer se dešava često da idem u toalet i da izbacujem samo sluz, a normalno pražnjenje stolice ne. Šta da izbegavam od hrane, a šta smem da jedem? Takođe me zanima da li smatrate da bi ova terapija od tri tablete dnevno mogla da šteti bebi, jer ja samo o tome razmišljam, a ne mogu da ih ne uzimam zbog toga što radim i ne bih mogla na posao ako ih ne uzimam.
    Hvala Vam unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 22. 09. 2008.
    • Poštovana,
      Sulfosalazin i Salofalk i Pentasa mogu bezbedno da se koriste u trudnoći, što su pokazale brojne velike strane studije. Smatram da treba da pijete najmanje 2000 mg sulfosalazina dnevno, jer je to praktično doza održavanja. Bez pregleda ne mogu da budem siguran da li i opstipacija uzrokuje pojavu sluzi ili je u pitanju ulcerozni kolitis.
      Pozdrav

Ostavite komentar