1. Pitanje broj: #185578

    Poštovani,

    bio sam na gastroskopiji radi bolova u gornjem abdomenu. Nalazi su sledeći:

    Jednjak - uredan nalaz Želudac - masa guste žuči prekriva sluznicu koja je upalno promenjena Dvanaesnik - upalne promene do papile

    Također sam bio i na ultrazvuku abdomena gdje je utvrđeno da je žučna kesa u potpunosti ispunjena muljem.

    Doktor je prepisao tablete (Emanera 40 i Colospa) koje nakon mesec dana nisu pomogle. Uz strogu žučnu detu i izbjegavanje kave stanje je dovedeno do laganog osećaja težine u želudcu, nema više napadaja kao prije.

    Moje pitanje glasi, što mogu učiniti kako bi i taj osjećaj težine u želudcu nestao i kako bih ponovno mogao početi piti kavu redovno jer osjećam velik manjak energije otkako ne pijem kavu?

    Doktor je spominjao uklanjanje žučne kese kao rešenje. Ima li to smisla? Jedan poznanik je razvio žučni refluks kao posledica uklanjanja žučne kese pa sad meni nije jasno kako bi to meni moglo pomoći.

    Hvala!

    Odgovoreno: 04. 08. 2021.
    • Tesko mi je da bez pregleda kazem o cemu se kod Vas radi, ali je Vasa primedba da bi posle operacije zucne kese kod Vas moglo doci do pogorsanja tacna. Vi vec sada imate dosta zuci u zelucu, sto je uoceno tokom gastroskopije, te je moguce da bi se posle uklanjanja zucne kese kolicina zuci u zelucu jos povecala. Odstranjivanje zucne kese bi kod Vas moglo da dovede i do nezeljenih posledica poput proliva koji se ponekad javljaju u ljudi kojima je operativno izvadjena zucna kesa. 

Ostavite komentar