1. Pitanje broj: #39219

    Molim vas za sto hitniji odgovor! Imam devojcicu koja ima tri godine. U poslednje vreme je dosta muce gasovi koji su ponekad i nocu prisutni, sto mi je stavilo do znanja da ona to ne kontrolise. Desavalo se i par puta da povtrati desetak minuta nakon sto legne u krevet. Cesto mokri i desavalo se i da ne stigne do nose na vreme, pa se upiski u gacice. Pre nedelju dana se cak i ukakila. Sve je to bilo povremeno, pa nismo hteli da panicimo, nego smo je pratili. Ali, evo vec drugo vece zaredom kako legne u krevet, tako joj stomacic otekne, pocinje duboko da guta i tera je da povrati. A kroz stomacic samo krcka, pa se i u grlu cuje. Ja joj malo odignem jastuk, mozda je muci gorusica, dok ne zaspi. Kada zaspi, sve prestane, osim nadutosti, koja u toku noci splasne. Konsultovala sam jednog lekara koji mi je preporucio da uradim urinokulturu i bris stolice, a do tada da detetu dajem klometol sirup. Da li je to dobra dijagnoza i da li mi mozete reci o cemu se radi? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 17. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Tu još nema dijagnoze a do nje morate što pre. Potrebna je detaljna k. Slika, urin i urinokultura, stolica na gljivice pre svega i korekcija ishrane (bez glutena, i laktoze) dok se ne utvrdi dg. Ultravuk bešike i bubrega je dodatna metoda ali na kraju dečiji nefrolog daće završnu reč.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #39219

    • Postovana dr, u medjuvremenu smo uradili k. sliku i urin, sve je u najboljem redu. Koprokulturu ocekujemo tek u utorak. Uradjen je uz abdomena i bubrega, nalaz je samo da ima obilje gasova, inace je sve ostalo u redu. Cerka je na dijeti, bez jaja, sira, mleka, a sto se tice glutena, tu sam malo skeptik, jer onda ne znam cime bih je uopste hranila. Ona i dalje ima gasove i podrigivanja, koja su najizrazenija kada legne. Da li bi mozda trebalo uraditi alergo testove?

Ostavite komentar