1. Pitanje broj: #22252

    Poštovana, 
    Dobili smo od Vas prošli put savet za Luku, a u vezi sa dečijim ekcemom. Koristili smo najpre Pantenol mast ali to nije davalo rezultate. Javili smo se dermatologu i on nam je dao dijagnozu Dermatitis atopijski bez dodatnih ispitivanja. Prepisao je Hidrokortizon 1%(5dana), preporucio Eucerin Urea sa 3% i Mustelinu kupku Stelatopija. Koristili smo sve prema uputstvu ali nije davalo rezultate. Fleka na licu mu se proširila, ponekad i vlaži a nakon toga se ljuspa i puca. Nešto poput ovoga na obrazu mu se proširilo po vratu i grudima i pomalo na drugom obrazu. Odustali smo od eucerina pa sada koristimo samo Pavlovićevu mast i ona mu je pomogla u meri da je crvenilo izbledelo i da ne puca, a na grudima je skoro nestalo.
    Interesuje nas da li je potrebno vršiti dodatna ispitivanja, kojoj ustanovi da se javimo, koje su banje, planine i more dobri za ovu bolest? Šta dalje?
    Unapred zahvalni Lukini roditelji.

    Odgovoreno: 21. 02. 2009.
    • Poštovana, za sada nije potrebno nikakvo ispitivanje. Sunce prija koži sa atopijskim dermatitisom i možete voditi dete na more (manja mesta i čisto more, uglavnom gde nije preterana gužva). Dermatitis ponekada i spontano iščezava, nakon prve ili treće godine. Manji broj dece ima dermatitis i u kasnijem uzrastu. Prisustvo dermatitisa je znak alergijske konstitucije i može da prethodi dečjoj astmi.Neke od preventivnih mera da se to ne desi su: izbegavanje izloženosti duvanskom dimu, virusnim infekcijama u zimskom periodu, alergenima grinja u kućnoj sredini, kasniji polazak u kolektiv itd.

Ostavite komentar