1. Pitanje broj: #17677

    Poštovana,
    moj sin od nepunih 6 godina je sklon bronhitisu koji se javlja u periodu od novembra do marta od nekih 8 meseci. Inače je punačak, ali vrlo spretan i nemiran. Sa dve godine je imao operaciju trećeg krajnika jer je počeo da mu slabi sluh. Pre mesec i po dana se prehladio, procurio mu je nos i počeo je da kašlje. Nije prepisana inhalacija, jer bronhitisa nije bilo. Taj kašalj je uporno trajao i pre dve nedelje kad je počeo suvi kašalj iz grla, dala sam mu kašičicu Pressing-a. Iste noći je počelo da mu svira i pišti u plućima. Prepisana terapija je bila Niripan x2 i inhalacije Timintolom i Pantenolom x5. U medjuvremenu smo uradili bris grla i nosa (nalaz uredan), vadjenje krvi iz prsta (eozinofili 0,06) i alergo test koji je pokazao da je alergičan na grinje. Pedijatar je rekao da je u pitanju astma i odredio terapiju Flixsotide 50ng (2x1) i Singular 5mg 1x1.
    Da li da se obratimo specijalisti ili da primenjujemo ovu terapiju? Napominjem da nije nikada imao napade gušenja, uvek mu je bio problem sekret iz nosa koji se slivao i pravio probleme, nikada nije imao problema sa preostala dva krajnika, nikada nije imao laringitični kašalj. Da li je ovo dovoljno da se ustanovi da dete ima astmu?
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • Poštovana, na početku pisma ste kazali da je sin sklon bronhitisima u jesenjim i zimskim mesecima. Povoljan odgovor bronhitisa na bronhodilatatore (salbutamol- Ventolin), njihovo ponavljanje i senzibilizacija na alergene ukazuju na astmu. Propisana terapija je sasvim u redu i ispoštujte propisanu prevenciju šest nedelja do tri meseca. Prisustvo tegoba uprkos primenjenoj prevenciji razlog je za odlazak dečjem pulmologu.

Ostavite komentar