1. Pitanje broj: #17104

    Poštovana dr,
    moj sin ima 17 meseci. U poslednjih mesec dana imao je dva puta opstruktivni bronhitis, prosto šišti kad diše. Pošto još od 3 meseca života ima ekcem, a obzirom da sam i ja kao mala imala ekcem, a imam ga i sad, a takodje sam imala i opstrukcije i gušenja, naš pedijatar nas je uputio na Institut majka i dete kod pulmologa, kao i da radimo alergo-testove, jer sumnja na moguću astmu. Čitala sam da su rezultati tih testova nepouzdani kada je reč o deci mladjoj od tri godine. Ne verujem da je dr tek tako predložila da uradimo testove već je sigurno upoznata sa tim da oni daju pouzdane rezultate.
    Puno je oprečnih mišljenja o tome, pa me zanima Vaše iskustvo. Gde je najbolje uraditi te testove? Mora li dete tada biti 100% zdravo ili to ne utiče na rezultate.
    Hvala puno!

    Odgovoreno: 15. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Obzirom da Vi imate ekcem i u detinjstvu ste bolovali od opstruktivnih bronhitisa, a i Vaš sin ima ekcem i dve epizode opstruktivnog bronhitisa do sada, to govori o visokom atopijskom statusu u porodici. Atopija je nasledna sklonost organizma da produkuje imunoglobuline klase E (IgE). Način nasleđivanja je multifaktorijalan i najmanje 25-30% populacije ima atopiju. Ne razvije svako sa genetskom predispozicijom klinički manifestnu alergijsku bolest (ekcem, astma, alergijski rinitis). Alergološko testiranje u uzrastu od 17 meseci je moguće, praktično donja starosna granica nije određena. Pozitivne probe nam govore o senzibilizaciji na najčešće alergene iz okruženja. Prisustvo ekcema u 1. godini života je faktor rizika i za raniju senzibilizaciju na inhalacione alergene. Sam test je jednostavan, visoko senzitivan i koreliše sa specifičnim IgE u serumu na različite aeroalergene. Pre izvođenja testa dete ne treba da uzima lekove iz grupe antihistaminika (Claritin, Flonidan, Pressing, Loratadin, Bronal, Galitifen itd.). S druge strane pozitivni testovi nisu iimperativ za određenu vrstu lečenja. Alergološko testiranje, kožnim prik testom na inhaalcione alergene se izvodi u svim pulmološkim i alergološkim ambulantama zvaničnih dečjih ustanova u zemlji. U ustanovi u kojoj radim, testove izvodimo od treće godine života zbog bolje saradnje deteta i većeg procenta očekivanih pozitivnih rezultata. Vaš pedijatar smatra da je detetu potrebna preventivna terapija i to je osnovni razlog upućivanja pulmologu. Pojedine lekove može da propiše samo pulmolog ili alergolog na osnovu zakonskih regulativa.

Ostavite komentar