1. Pitanje broj: #16711

    Poštovana,
    Mom sinu (11) je početkom septebra tekuće godine nastala povreda na skočnom zglobu leve noge sa spoljne strane, gde je imao otok i bolove, nakon gipsa i mirovanja i fizikalne terapije stanje se popravilo, medjutim otok je ostao, ali mali-malo vidljiv, povremeno i sa slabijim bolovima. U oktobru smo zatražili pregled i mišljenje ortopeda, isti je kazao da je sve u redu, a za javljanje bola preporučio je mast-brufen sa kontrolom za mesec dana i laboratorijskim analiyama. U novrembru mesecu na kontroli, potvrdio je da je sve dobro, naravno sa poštedama oko fiskulture i sporta, medjutim na rzultatu naglašene su povećane vrednosti Alkalne fosvataze (618), sada nakon mesec dana i ponovne analize Alkalna fosvataza je još veća (664). Napominjemo da nema bolova u zglobu ili otoka. a da su ostale vrednosti dobre.
    Molimo Vas objasnite nam narodski rečeno šta je Alkalna fosvataza, kako i šta ona predstavlja i na šta utiče, da li ima veze sa ovom povredom. Napominjemo da je pre dve godine takođe bila povreda ovog zgloba, ali je vrlo brzo sanirana-oporavljena bez terapija.
    Unapred se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 13. 12. 2008.
    • Poštovana, porast alkalne fosfataze (AF) je najverovatnije kod vašeg sina u vezi sa zarastanjem kosti. Alkalna fostaza je enzim čija je sinteza kontrolisana genima na prvom hromozomu i nalazi se u kostima, jetrim bubrezima ali i drugim organima kao što su mozak, pluća, u pojedinim ćelijama krvnih sudova, neutrofilnim leukocitima. Koštani oblik alkalne fosfataze ima tri izoforme čija je uloga u mineralizaciji skeleta. Čitav spektar oboljenja može biti praćen povišenim vrednostima AF: anemija, zastoj u protoku žuči i žutice, oboljenja kostiju i zarastajući prelomi, pojačana funkcija paratireoidne žlezde, oboljenja jetre, neke vrste malignih oboljenja, koštano razmekšanje ali i infekcije (npr. rikecioze).

Ostavite komentar