1. Pitanje broj: #141038

    Postovani, na internetu sam pronasao clanak o zahvatu kreiranja vestacke hrskavice kolena koji vi radite (http: //www. Novosti. Rs/vesti/zivot_+. 304. Html: 503447-u-kolenu-raste-nova-hrskavica) da li je mozda moguce izvesti isti ili slican zahvat na rucnom zglobu? Naime, imao sam prelom skafoidne kosti pre 15 godina koji nije lecen na vreme, i nakon toga dve operacije od kojih je poslednja bila pre 7 godina. U poslednje 2 godine imam jake bolove u predelu korena palca koji se sire po celom zglobu. Bio sam kod raznih doktora i svi se slazu da hrskavica propada i da su bolovi zbog toga. Dijagnoze su: "fractura ossis navicularis (scaphoidis) manus dex. St. Post operationem. Arthrosis". Takodje, nakon uradjenog nmr snimka: "nmr govori u prilog pseudoartroze i parcijanla avaskularna nekroza u predelu lumatuma. . . U raznim privatnim klinikama nude plazma terapiju (prp) i ortokin, ali vecina drugih doktora mi kaze da efekti ovih terapija nisu dokazani i da te terapije ne bi imale efekta. Medjutim, slazu se i da ne postoji drugo resenje do operativnog zahvata kada hrskavica potpuno propadne. . . Takodje, jedan doktor mi je rekao da mi artroskopija rucnog zgloba mozda pomogla da se hrskavica "osvezi" ali da se to ne radi nigde u srbiji. Pozdrav i hvala unapred

    Odgovoreno: 15. 10. 2015.
    • Poštovani,
      Ukoliko je izmenjena biomehanika zgloba zbog preloma -pseudoartroze skafoidne kosti, avaskularne nekroze lunatuma onda i ako teoretski ubacite novu hraskavicu, zglob i dalje ima problem zbog neadekvatnosti zglobnih površina nastalih lošim srastanjem.
      formiranje nove hrskavice traje mesecima i za to vreme je potrebno relativno mirovanje, što vam podrazumeva da ste toliko van normalnih životnih aktivnosti.
      ja mislim da vredi probati prp ili ortokin, jer je rizik minimalan, neće vam naškoditi a jedino što rizikujete je gubitak novca koji ćete platiti za terapiju.
      takođe mislim da se artroskopija ručnog zgloba radi u srbiji.
      ako su tegobe velike treba razmotriti i druge tipove operacija- karpektomija ili ukočenje ručnog zgloba.
      Pozdrav

Ostavite komentar