1. Pitanje broj: #140778

    Poštovani, mojoj mami, koja ima 60 godina, u maju ove godine (na osnovu anamneze, eho-a i rtg-a) dijagnostifikovan je tzv. "petni trn", s tim da zvanična dijagnoza glasi fibromatosis fasciae plantaris bill m72. 2, što me od samog početka dosta buni, budući da su, iako se obe dijagnoze vode pod istom šifrom, plantarna fibromatoza i plantarni fascitis (ili tzv. "petni trn") , koliko sam uspela da se informišem, dve različite stvari. Od strane nadležnog lekara joj je preporučeno da pije movalis i da nosi silikonske uloške. Danas, skoro pola godine kasnije, rezultat je takav da ona i dalje ima bolove, doduše ne tako nesnosne kao što je to bilo u početku, ali je činjenica da se relativo intenzivna bol prilikom hodanja i dalje javlja. (napomene radi, sve vreme nosi uloške i bez njih se do sada nije usuđivala da hoda.) u međuvremenu sam saznala za terapiju zvučnim šok-talasima i donela sam odluku da je, budući da ona živi u unutrašnjosti, uskoro dovedem kod mene u beograd kako bi krenula na istu. Vidim da postoji više ordinacija u kojima se gorenavedena terapija primenjuje, pa bih stoga molila za vaše mišljenje o sledećem: 1. Da li je terapija zvučnim šok-talasima, kako mnogi tvrde, zaista jedina terapija koja trajno rešava problem tzv. "petnog trna"? 2. Da li možete da mi preporučite neku ordinaciju u kojoj se uspešno primenjuje ovaj vid terapije? P. S. U prilogu vam šaljem eho snimak, uz doslovan prepis nalaza: "obe ahilove tetive uredne ehostrukture, regularnih margina. Koštani osteofit na hvatištu tetiva sa kalkaneusom (spina tendinis achillis) . U mekim tkivima stopala ne uočavaju se fokalne lezije. Diskretan intersticijalni edem stopala. Zapažaju se osteofiti/spine u kalkaneusu i hvatištu plantarne aponeuroze obostrano. " unapred beskrajno zahvalna na odgovoru, ana

    Odgovoreno: 15. 10. 2015.
    • Poštovana,
      Vaš ultrazvučni snimak se ne vidi.
      dijagnoza fibromatoza plantarne fascije je povičena iz sistema verovatno slučajno i nevezano za problem koji se naziva upala fascije ili fascitis. Često ljudi sa fascitom imaju i petni trn koji ne mora biti razlog bola u stopalu.
      šok vejv ultrazvučni talasi mogu da pomognu, ali kao i sve u medicini imaju i sporedne efekte i nisu toliko efikasni u smislu uklanjanja petnog trna koji je već vidljiv kao koštana formacija.
      dakle prvo se dijagnotikuje da li je petni trn ili upala fascije razlog bola. Vidi se kakva je statika, da li postoje drugi zdravstveni problemi i prema tome odredi način terapije.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #140778

Ostavite komentar