1. Pitanje broj: #139315

  Molim vas da li mi možete pojasniti dijagnogu gonarthrosis primaria alla dex. Koji su najnoviji načini lečenja? Unapred zahvalna jelena milićević

  Odgovoreno: 07. 08. 2015.
  • Poštovana,
   Dijagnosa gonarthrosis primaria- označava degenerativne promene hrskavice zgloba kolena. Sa starenjem se te promene normalno dogadjaju, a ako je oštećenje hrskavice nesrazmerno godinama onda je to patološko stanje. Ukoliko se ne može tačno odrediti razlog nastanka propadanja (povreda, infekcija, reumatsko oboljenje itd.) onda se takva gonartroza označava kao primarna.
   načini lečenje su sledeći: fizikalna terapija koja uz fizikalne procedure podrazumeva i vežbe, redukcija telesne težine ukoliko je ona prekomerna, lekovi protiv bolova, lekovi za zaštitu hrskavice (jointace collagen, joint md, piascledine i slični) , viskosuplementi- preparati hijaluronske kiseline koji se injekcijom ubacuju u zglob, prp (injekcije plazme) , a ukoliko je proces jako napredovao, jako ometa hod, bol vam remeti san i kvalitet života, onda je preporuka za operativno lečenje gde takođe ima nekoliko načina u zavisnosti od godina pacijenta i težine oboljenja.

   Pozdrav

Ostavite komentar