1. Pitanje broj: #139164

    Poštovani, pre 6 godina sam povredio desno koleno igrajući košarku, 7 dana sam nosio gips, a nakon pregleda magnetnom rezonancom urađenog 15 dana nakon povrede izveštaj je bio sledeći: pregled je urađen u se t1w1 sagitalno i koronalno, u fs t2w1 u sve tri ravni i stir koronalno. Kissing koštana modrica na lateralnom kondilu femura i lateralnom pibijalnom platou. Efuzija patealarnih recesusa sa znakovima septacije. Peritendonitis duž medijalnog kolateralnog ligamenta. Tetive kvadricepsa i patele, kao i pcl i lateralni kolateralni ligamenti su odgovarajućih morfoloških i mr karakteristika. Acl je edematozan, parcijalno rupturiran. Meniskusi su bez znakova traumatskih lezija. Osteohondralna lezija na lateralnom femoralnom kondilu. Oporavak do vraćanja punog opsega pokreta i stabilnosti kolena je trajao dva meseca i nakon toga nije bilo problema osim osećaja zamora u desnom kolenu koji se nekad javlja pri dužem hodanju (više od 5km) . Interesuje me da li je nakon ovakve povrede preporučljivo rekreativno igranje košarke, odbojke, fudbala i sportova koji podrazumevaju skokove i nagle promene pravca, što nisam praktikovao nakon povrede. Da li su neke od ovih povreda trajne prirode i ako može objašnjenje šta je osteohondralna lezija na lateralnom femoralnom kondilu. Hvala.

    Odgovoreno: 03. 08. 2015.
    • Poštovani,
      Prvo je važno i koliko vi imate godina radi planiranja načina lečenja i tipa sporta kojim ćete se baviti.
      nakon parcijalne rupture prednje ukrštene veze vi možete igrati rekreativno košarku i navedene sportove, sa ili bez nošenja ortoze za koleno, ali uz povećan rizik povrede i pravljenja kompletne nestabilnosti kolena.
      relativno bezbedno možete trčati pravolinijski, voziti biciklu, skijati i plivati.
      osteohnodralna lezija je oštećenje hrksavice i kosti koje može ići od blage forme do kompletnog odvajanja komada kosti i hrskavice, koje kao slobodno telo može da blokira pokrete kolena.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #139164

    • Hvala puno na odgovoru. Izvinjavam se, propustio sam da kažem da imam 32 godine. Od povrede se rekreativno bavim trčanjem i plivanjem, i nije bilo problema. Nakon mr mi je rečeno da je ta osteohondralna lezija segment veličine otprilike 1cmx1cm i da on nije dislociran, već je samo nastala pukotina, a da taj segment stoji na mestu i koliko sam shvatio to ne može da zaraste, a da bi usled velikog opterećenja moglo da se odvoji i da stvori problem. Nekako sam prelomio u sebi da bi mi bilo bolje da izbegavam te sportove sa naglim pokretima i skokovima, nisam profesionalni sportista da mi nešto od toga zavisi, ali me zanimalo da li bi povremeno rekreativno igranje košarke bilo preporučljivo. Hvala još jednom.

Ostavite komentar