1. Pitanje broj: #109941

    Postovani, u maju sam imala udes. Tom prilikom u plastiku kod menjaca sam jako udarila kolenom. Osetila sam da gori koleno. U urgnetnom centru po prijemu, nisu mi fixirali nogu, niti je drugacije tretirali. Nakon dva meseca sam magnetnu uradila, koja je pokazala: -horizontalni rascep zadnjeg roga i tela medijalnog meniskusa, bez vidljive dislokacije fragmenata. -postraumatska lezija medijalnog kolateralnog ligamenta uz ocuvan kontinuitet (sprain i) -minimalan postraumatski intrartikularni, retro-, suprapatelarni izliv. Sada ne mogu da savijem nogu, nekada se desi da je uzdignem na krevet i onako se iskosim na bok, hocu d aje savijem u kolenu, ali osetim jako bol sa desne strane kolena. Smeta mi i kada je ispruzena stalno, onda iza kolena osetim neko zatezanje. . . Isla sam na fizikalnu u dz, a sada i vezbam vec 20dana, ali ne vidim pomak. Iskreno bih vas molila da mi pojasnite moj mr nalaz, kao i moje opisane smetnje. Mnogo vam hvala. Bas mi se nesto oduzilo, a nisam vise pametna sta dalje da preduzmem, pa bi mi vas savet mnogo pomogao.

    Odgovoreno: 17. 12. 2012.
    • Poštovana,
      Vaš nalaz ukazuje na povredu unutrašenjeg meniskusa, medijalnog kolaterlanog ligamenta, ali se niste izjasnili od stanju predje ukrštene veze. Uzevši u obzir nemogućnost ispružanja kolena moguće je da se radi i o povredi meniskus sa pomeranjem fragmenata koji mehanički blokiraju ispružanje. Moguća je poveda i lca mad asam mehanizam povredjivnaja nije dovoljno ubedljiv za lca leziju. Treba da vas pregleda specijalista ortoped. Na osnovu vašeg pitanja mislim da ce jedna od mogućih solucija biti i artroskopija kolena, ako za koji dan rehbailitacija ne da zadovoljvajuće rezultate odnosno da možete da ispružite koleno bez tegoba; većina povreda kolena se sanira u velikoj meri nakon 3 nedelje rehabiltiacije pod kontrolom stručnog lica.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #109941

    • Postovani dokrore, mnogo vam hvala na odgovoru. Mozda nisam uspela da lep objasnim. Ja mogu da ispravim nogu, ali mi smeta da je savijem u kolenu pogotov kada onako sedim na jednom boku. Takodje ne mogu turski sed, da sednem na pete. . . U tom momentu osetim sa desne strane kolena jak bol, zatezanje, pa moram odmah nogu da ispravim. Takodje mi puca nesto u nozi. . . Proslo je 7 meseci od povrede. . . Ja sam odavno bila kod ortopeda, ali receno mi da nije za operaciju, ali to na osnovu ovog nalaza magnetne. . . Ali ja tada nisam osecala ovakav bol. . .

Ostavite komentar