1. Pitanje broj: #103286

    Postovani, pre dva meseca sam imala udes. Osetila sam bol u kolenu, i da mi koleno gori, kao vatra. Sta to znaci? Nakon pregleda u urgentnom, stavljen mi je meki sanc, doktorka je mislila da stavi gips na nogu, ali je odustala i predlozila mirovanje. Otok sa kolena mi je ubrzo splasnuo, ali ja sada osecam bol u kolenu, koji se spusta na cevanicu, cudan bol, koji me na reumu podseca. Smeta mi sedeci polozaj i trne mi noga. Vrat me boli, desna strana i spusta mi se bol na desnu plecku, desno rame i zna ruka da mi trne. Juce sam pocela sa fizikalnom, prepisan mi je magnet, tens i dio dimanik, 10 dana. Od snimaka sam jedino uradila rendgen, na kom se nista ne vidi. Da li mozete da me posavetujete da li je potrebno jos neka snimanja uraditi i po simptomima da li mozete mi reci sta je problem sa kolenom i vratom? Ortoped po opisu misli da je ostecena hrskavica, da li je "vatra" u kolenu i sada bol koji sam opisaal simptomi toga ili. . ? Ortoped za vrat misli da su ligamenti popucali i da postoji otok na nervu. D ali se slazete sa tim? I koje su posledice kasnije u zivotu. . . ? Hvala vam na odgovoru!

    Odgovoreno: 01. 08. 2012.
    • Poštovana,
      Sto se tiče saobraćajne nesreće, svakako ste pretrpeli višestruke povrede. Podatak da i dalje imate tegobe od strane vrata ukazje da ste verovatno pretrpeli distenzionu povredu vrata (po tipu udarca biča-whiplash injury) . Da bi detaljno objektivizovali stanje vrata neophodno načiniti mr vrata. Bolovi u kolenu po tipu pečenja i sl. Mogu da budu porekla nerava i porekla najverovatnije oštećenja hrskavice. Da bi se definisalo oštećenje potrebno je da vas ortoped pregleda i da mišljenje,
      posledice pogotovo od strane vrata mogu biti različite i ako se ne leče mogu dovesti do gubitka kvaliteta života. Znači obavezno načinite mr prelged.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #103286

    • Dobro vece. Vec 7 dana mi nesto gmize i pulsira na levom kolenu a nema nista. Osecaj, bukvalno kao da mi je buba sletela na koleno. Uzasan osecaj i evo traje li traje... Kada zategnemo kozu malo prestane, cim pustim opet svrab i pulsiranje? Dali sam povredila neki nerv? Kako ovo prestaje? Hvala na odgovoru.

    • Doc. Dr Dusan Maric 15. 08. 2012.

      Postovani gospodine nikola, izletanje kolena je nedovoljno jasan pojam. Ako ste videli "ispadanje" onda se najverovatnije radi o iščašenju čašice koja se spontano vratila na mestom. Ako je pomerena cela potkolenica najverovatnije se radi o povredi prednjeg ukrštenog ligamenta. Svakakao da bi nakon pregleda mogli dataljno da vas uputimo u problematikui povrede i preporučimo lečenje.

    • Dobar dan, ja imam problem sa kolenom, na utakmici sam naglo promenio pravac kretanja i video sam svojim ocima kako mi je izletelo koleno ali mi se zatim odma vratilo na mesto. Fiziotarapeut mi je rekao da sam samo ligamente kolena istegao. Meni je koleno dosta oteklo u odnosu na drugo, i ne mogu da ga savijam puno niti da ga opruzim, i osecam kao da mi pulsira koleno. Mene zanima koliko bi trajao oporavak i sta da radim da bi mi se otok brze spustio. Nisam nista polomio niti pokidao zato sto onda ne bih mogao na nogu da stanem koliko ja znam. Hvala!

    • Prof. dr Dušan Marić 07. 08. 2012.

      Poštovana gospođo, s obzirom da ste iz beograda ne bih mogao da vam dam pravi savet u vezi radiologa. Kada dobijete nalaz mr i vrata i kolena ključ vašeg daljeg lečenja je da se napravi korelacija (upoređivanje) vašeg stanja na pregledu i nalaza mr. Savremena fizikalna terapija poznaje procedure, koje vam, svakako, u jednom kraćem vremenskom roku, mogu omogućiti izrazito poboljšanje ili čak normalizaciju stanja.

    • Molim vas da me uputite gde radi dobar radiolog, koji ce detaljno da ocita mr vrata i kolena, jer svakim danom mi je gore i gore, nemam snagu u desnoj ruci i ramenu, danas pesnicu ne mogu da stisnem. Bila sam kod ortopeda danas i uputio me je na mr, ali cu morati privatno, jer u klinickom se zakazju za narednu godinu, a u bezanijskoj kosi ne rade aparati. Hvala vam mnogo na savetu.

    • Hvala vam na odgovoru. Zatrazicu svakako da uradim mr, a da li trebam i za koleno? D ali je i tu magnetna ili nesto drugo? Volela bih da tacno vidim sta je u pitanju sa vratom i kolenom, da znam. Prosirio mi se bol u ruku, na kljucnu kost, na rame, kao da osecam zamor, kao da je upala misica. Evo i sada dok pisem na tastaturi. A koleno, ne prija mu savijen polozaj. Ortopedi me nisu nista posavetovali osim da idem na fizikalnu. Da li treba da budem u nekom odredjenom polozaju? Mirovanje? Fixiranje?

Ostavite komentar