1. Pitanje broj: #103085

    Postovani doktore, ustanovljena je sledeca dijagnoza kod moje bebice od tri meseca: ostecena simetrija, plagiocephalus (lagano) i slabi vratni mislici. Doktror nam je prepisao 10 put bolesnicku gimnastiku. Na gimnastici radimo vezbe za pokretljivost celog tela i detetovo prepoznavanje centra tj. Sredine. Medjutim ja sam jako zabrinuta jer sam uocila da su mu i usi nesimetricne u odnosu na polozaj glave. Znaci ne samo oblik glave. . . Tacnije gledano od pozadi desno uho je vece, vislje i pomereno vise ka obrazima a levo uho je manje spustenije tj. Nize i za nijansu ka potiljku. Bebicina desna strana glave je ulezana. Glavu na desnu stranu okrece odlicna do kraja a ka levoj strani ne u potpunosti do kraja. Nismo se zadrzali na misljenju naseg doktora pa smo dete vodili i kod drugog. Taj drugi doktor je posumnjao da je detetu bila ostecena kljucna kost pri rodjenju i da je iz tog razloga imao od pocetka svoju omiljenu desnu stranu, glavicom uvek naginjao ka desnoj strani pa se iz tog razloga i ulezala bez obzira sto sam ga ja uporno okretala na levu. Takodje sumnja da je nerv skracen. Napomenula bih da je sam dete rodila planiranim carskim rezom. Da li je moguce da je do toga doslo ako su imali vremena kod operacije??? Napomenula bih i da je dete rodjeno tesko 4, 5kg a 57cm i to nedelju dana preko termina. Oblik glave mu je bio lep i usi srazmerne. Molim vas hitno za strucno misljenje i savet. Da li je moguce to uopste ovim vezbama korigovati nepravilnost sa usima ako ne sta da radimo?? Unapred zahvalna. Prijateljski pozdravi. Rozalija.

    Odgovoreno: 03. 08. 2012.
    • Poštovana,
      U postporođajnom periodu kod dece moguće je da postoji jedna asimetrija glave pogotovo kod odredjenih položaja bebe (pogotovo kad je jako krupna) u materici. Oštećenje ključne kosti u porodjaju nije retko, ali retko ostavlja posledice. Jako je malo verovatno da je prelom ključne kosti ostavio asimetriju lica osim ako se ne radi o odredjenim oblicima oštećenja nerava. Kako ste opisali verovatno se radi o nekim od oblika tortikolisa (krivošijosti) kod deteta. Na ovo stanje niti vi niti sam tok carskog reza nije mogao da ima uticaja.
      preporučujem pregled dečjeg ortopeda i dečjeg fizijatra u nekoj od univerzitetskih klinika, a moja malenkost vam uvek stoji na raspolaganju.
      Pozdrav

Ostavite komentar