1. Pitanje broj: #107318

    Imala sam mladez od rodjenja u predelu kljucne kosti koji nije imao vidljive promene. Radila sam dermoskopiju i ultrazvuk stomaka i pazusnog dela kao i druge nalaze koji su bili potrebni za operaciju uklanjanja istog. Svi pripremni nalazi su bili u redu, medjutim kada je radjen ph nalaz isecka utvrdjena je dijagnoza melanoma nodularis sa sledecim karakteristikama: makroskopski opis: primljen ovalni isecak koze dimenzija 35mmx20mm na kom se nalazi ovalna polipolika promena na siroj bazi velicine 8mm tamnomrke boje: - klark i - breslow i - mitoze do 5/10 hpf - pigmentni gradus iii - limfocitni infiltrat oskudan - povrsna erozija nema - nekroza nema - limfangioinvazija nije vidjena - satelitoza odsutna - ivice resekcije nisu infiltrovane - udaljenost najbliza 6mm; najdalja 20mm - tnm t4anxmx - stadijum ii b (za sada) preegzistirajuca promena je: nevus intradermalis papillomatosus sifra bolesti: c 43. 6 posto je mladez uklonjen a nikakvih komplikacija pre uklanjanja nisam imala (promena boje, oblika, svrab, krvarenje) , uklanjenje je predlozeno zbog lokaliteta istog. Da li je potrebno uraditi jos neke pretrage i koliko ova dijagnoza treba da me zabrine? I da li se mogu desiti neke promene u buducem peroidu iako je mladez uklonjen. Hvala unapred na odgovoru. . .

    Odgovoreno: 03. 11. 2012.
    • Poštovana,
      S obzirom na histopatološki nalaz koji ste napisali, sada je neophodno da se redovno kontrolišete. Nakon dijagnoze melanoma kontrole su na 3 ili 6 meseci kod vašeg lekara tokom prve 2 godine, i potrebno je da kontrolišete krvnu sliku i dodatne analize krvi, ldh, da radite ultrazvuk stomaka i pazušnih jama
      ako želite dodatna objašnjenja i informacije, pišite nam na ors@orshospital. Rs, i možete nam poslati i skeniran hp nalaz, pa vam možemo opširnije objasniti šta dalje treba raditi.

      Pozdrav

Ostavite komentar