1. Pitanje broj: #101899

    Poštovani/a, moj dečko je svetle puti i vrlo je osetljiv pri izlaganju suncu. Npr. Koristio je na moru nivea kremu faktor 50 i nije se sunčao, sem što je plivao. Ipak, dok smo bili na brodu, iako je imao (belu) majicu na sebi, ramena i leđa su mu pocrvenela. Naravno, to smo sanirali jogurtom. Ipak, molim vas, za savet, kao i za preporuku koji preparat da koristi? Unapred zahvalna na odvojenom vremenu za odgovor. Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 03. 07. 2012.
    • Poštovana,
      Faktor 50 se preporučuje kada neko ima alergiju na sunce ili kada iz nekog razloga ne sme nikako da se izlaže suncu. Ukoliko vaš dečko ne spada u ove 2 grupe, bolje bi bilo da koristi faktor oko 30, koji ipak dozvoljava da se stekne malo i prirodna boja, koja vas dodatno štiti od sunca. Jako je retko da neko pocrveni kroz majicu, ako je ulazio u bilo kom trenutku u vodu sa tog broda, više bi se očekivalo da je od toga pocrveneo.
      krstarenja su jako nezgodna, i retko ko uspe da se vrati a da ne pocrveni, jer često pirkanje vetrića zavara ljude da sunce nije jako. Iskreno nije bitno koji preparat koristite, nivea je sasvim ok, niko do sada nije dokazao da mu je krema bolja od neke druge kreme.
      mi našim pacijentima preporučujemo da se drže prirodnog hlada, da ne budu ispod suncobrana jer voda odbija zrake pa vas onda suncobran ne štiti. Da nose lagane, svetle tkanine, kremu mažu češće i uvek nakon ulaska u vodu, jer se ona spira. Da u vodi ne provode više od 10 -15 min, da se slobodno osuše na suncu i da se potom sklone u hlad. Možete neograničeno puta ući u vodu, ali nemojte dugo da ostajete u kontinuitetu.
      naravno, preporuka je ne biti na suncu od 10 do 16 ali mislim da je to više besmisleno i navoditi jer se niko toga ne pridržava.
      Pozdrav

Ostavite komentar