1. Pitanje broj: #221775

    Poštovani,

    Imam bolove u malim zglobovima prstiju ruku, na prstima stopala i u kolenima od oktobra meseca. A od nedavno i u zglobu desnog ramena i lakta. Bio sam na pregledu kod reumatologa i analize krvi su u redu: SE, CRP, Reuma faktor, anti CCP, ANA, Anti Ro, kao i antitela na Boreliju IgG i IgM su u normalnim vrednostima. Urađeni su UZ snimci svih gorenavedenih zglobova i sve je bez oboljenja, osim u kolenima prisustvo manjih izliva tečnosti i hrskavica je manje transparentnosti. Bolovi su i dalje prisutni nekada i kao peckanje po površini kože. Nemam nigde otoke. Osim na malom prstu ruke se pojavila kao mala izbočina. Dijagnostikovana mi je Gonartroza kolena prema UZ snimcima i početni stadijum Osteoartroze, što me je zbunilo, jer ne znam kako je moguće tako nešto olako lekaru da iznese kao dijagnozu. Preporučeno mi je da pijem Peptan kolagen tri meseca i nešto za bolove. Obzirom da imam insulinsku rezistenciju nije bila preporuka da uzimam preparate sa Glukozaminom, iako je on delotvorniji za hrskavicu. Molim Vas za mišljenje da li imam osteoartrozu i kako se ova bolest dijagnostikuje, obzirom da sam pročitao da može dovesti do invaliditeta. Hvala

    Odgovoreno: 03. 02. 2024.
    • Postovani,

      Nakon dijagnosticke obrade koju ste naveli, postavljena Vam je dijagnoza degenerativne bolesti kolena. Sto se tice svega navedenog potrebno je da dopisete jos neke detalje: U kom delu dana imate najizrazenije tegobe? Da li ujutru imate osecaj ukocenosti u zglobovima? Ukoliko imate, koliko dugo u minutima ona traje? U ovom slucaju ultrazvuk zglobova je bio metoda izbora prema prethodnom trajanju tegoba (pretpostavka je da su tegobe od oktobra i da u ovom momentu ne postoje promene koje bi se otkrile koriscenjem klasicne radiografije jer ona otkriva promene ukoliko tegobe duze traju). Obzirom da je ultrazvukom otkriveno da imate manje izlive u kolenima, ukoliko je postojala mogucnost bilo bi dobro da je uradjena punkcija i analiza sinovijske tecnosti koja u odredjenoj meri moze da napravi razliku izmedju degenerativne i zapaljenske bolesti. Da li imate ikakve tegobe vezane za kicmeni stub, posebno u sedalnom i/ili slabinsko-krsnom delu? Potrebno je da se uradi i skrining na seronegativne spondiloartritise - da li je mali prst u celosti otecen? Da li Vi ili neko u Vasoj porodici ima psorijazu ili zapaljensku bolest creva. Da li je Vasim tegobama prethodila infekcija genitourinarnog ili crevnog trakta? Da li ste nekada imali zapaljenje ociju? Da li ste imali prethodno povredjivanje kolena i da li su manji izlivi otkriveni u jednom ili oba kolena? Dakle, ukoliko Vase tegobe pored degenerativnih, imaju i obelezja zapaljenskih a to su: simetricno zahvatanje zglobova, nastalo bez prethodnog povredjivanja, povezano sa dugotrajnom jutarnjom ukocenoscu onda u najmanju ruku Vase stanje treba pratiti u tom smislu. Dodatno, ukoliko perzistiraju opisane zapaljenske tegobe vezane za zglobove zlatni standard za prikaz je magnetna rezonanca - nakon savetovanja sa lekarom mozete da odlucite koji region bi bio najadekvatniji za snimanje. 

      S postovanjem

Komentari na pitanje: #221775

    • Poštovani doktore Ivane,

      Hvala Vam puno na ponovnom odgovoru. Reumatolog u ustanovi gde sam bio nije mi dao dodatne analize da radim, već je rekao da je moje kompletno stanje dijagnostikovao kao OSTEOARTROZU, što mi nije jasno, rekavši da ću imati upalu svih zglobova što če dovesti do operacije vremenom. Prepisani su mi analgetici, urimiril forte, serrax gel i da pijem Peptan kolagen, kao i fizikalna terapija. Bolovi se pojačavaju svakim danom iako sam na toj terapiji, naročito u kolenima. Da li je po Vama to osteoartroza i šta dalje da činim? Da li preporučujete kolagen ili neki drugi suplement? Hvala

    • Dr Ivan Jeremić 09. 02. 2024.

      Poštovani Saša, Hvala za poslate odgovore na osnovu kojih ipak postoji više simptoma i znakova koji govore u prilog degenerativne bolesti zglobova. Kada je u pitanju konkretno gonartroza ili degenerativna bolest bilo kojeg zgloba dijagnostički postupak obuhvata: anamnezu i pregled pacijenta. Na osnovu Vaših tegoba i faktora rizika (godine starosti, stil života, gojaznost) i fizikalnog nalaza (ispitivanje obima pokreta zgloba, otoka zgloba ili simptoma bola) može se postaviti sumnja na gonartrozu. Dodatna ispitivanja bi bila: laboratorijska (pre svega za isključenje alternativnih dijagnoza) i metode prikaza zglobova. Vama je urađen muskuloskeletni ultrazvuk sasvim opravdano iz dva razloga: metoda je nejonizujuća i dozvoljava da se u istom aktu uradi intervencija (punkcija tečnosti i/ili davanje lekova u zglob). Najdetaljniji prikaz zgloba kolena zajedno sa mekotkivnim povezanim strukturama daje magnetna rezonanca.

    • Poštovani doktore, Hvala Vam na odgovoru i detaljnim pitanjima. Potrudiću se da odgvorim na sva: 1. Nemam jutarnju ukočenost zglobova, bolovi su manjeg intenziteta i tokom celog dana su pristuni naorčito u kolenima. 2. Izliv tečnosti je nađen u oba kolena ali dalje ispitivanje nije vršeno što se samo tečnosti tiče. 3. Kolena nisam prethodno povređivao niti u porodici bilo ko ima psorijazu i zapaljenje creva. Imam prekomernu težinu ali sam na dijeti obzirom da sam imao povišenu mokraćnu kiselinu. 4. Nemam problema sa kičmenim stubom koje ste naveli osim što duže sedim na poslu pa nekada ima utrnulost sedalnog dela. 5. Na malom prstu ruke kao da postoji kalcifikat, odnosno tvrđa manja izraslina oko drugog malog zgloba. Što se tiče zahvaćenosti zglobova, počeo sam da osećam bol u levom laktu kao i desnom ramenu, ali to povezujem sa radom na računaru, nisam ih snimao. Prijatelj koji je fizijatrijski tehničar i masira mi je rekao da je od skračenja mišića u ramenu bol kao i teniski lakat. 6. Zapaljenja oka nisam imao osim suvoće očiju, koristim veštačke suze, jer dosta koristim računar, više od 8 sati, 7. Nisam imao infekcije ureogenitalnog i crevnog trakta pre pojave ovih simptoma sa zglobovima. Molim Vas doktore samo za pomoc u vezi toga, da mi je poed gonartroze dijagnostikovana, bez ikakve dodatne analize osteoartroza i upucen sam na fizikalnu terapiju. Da li je moguće dobiti takvu dijagnozu bez dalje opservacije? Hvala.

Ostavite komentar