1. Pitanje broj: #220666

    Poštovanje doktore! Bolujem od "sistemske skleroze" od 2015-te godine..Prvo sam se lečio u "Klinici za Reumatologiju" pa sam se posle lečio na VMA..Pa sam hteo da vas pitam da li kod vas postoji neka terapija koja može da pomogne da mi se isprave prsti na rukama?..(pošto su mi polusavijeni)

    Odgovoreno: 09. 01. 2024.
    • Postovani,

      Razlog za promene koje navodite na prstima saka, kada je sistemska skleroza u pitanju, mogu da budu razliciti. U ovoj sistemskoj, autoimunskoj bolesti vezivnog tkiva, pored zahvatanja mnogih organa, promene mogu da zahvate zglobove i okolozglobna meka tkiva (tetive, zglobne kapsule, itd.). Sklerodermne promene koze, koja postaje "tesna", takodje mogu da doprinesu da Vam prsti budu polusavijeni. Ne treba izgubiti iz vida da je u sistemskoj sklerozi osnovna patoloska promena na krvnim sudovima (vaskulopatija), te da se mogu registrovati promene na kostima prstiju zbog poremecene cirkulacije (resorpcija kostiju prstiju), isto tako nastaju promene koje zahvataju periferne nerve (npr. sindrom karpalnog tunela). Na kraju, autoimunske bolesti se cesto javljaju udruzene jedne sa drugima, pa je moguce da bude udruzena sa npr. reumatoidnim artritisom.

      Dakle, odgovor bi bio da na osnovu podataka koje ste izneli je potrebno ispitiati da li su promene na Vasim prstima samo u sklopu sistemske skleroze (upala zglobova, tetiva, skleroderma koze, poremecaj krvnih sudova i/ili nerava) ili postoji jos neko udruzeno reumatolosko oboljenje.

      Srdacan pozdrav 

Komentari na pitanje: #220666

    • Hvala Vam doktore puno na odgovoru. I hteo sam još da Vas pitam kada bih došao kod Vas na pregled da li bi me zadržali? Koliko bi me ukupno sve to koštalo i da li bi moglo da se to kod Vas sve završi o trošku "zdravstveno socijalnog osiguranja"?

Ostavite komentar