1. Pitanje broj: #6142

    Postovana dr, 5 nedelja vec pijem Anafranil 0,25mg. Pocela sam sa jednom tabletom ujutru, ali sam posle 10-ak dana pocela da pijem tabletu uvece zbog veoma velike pospanosti i niskog pritiska. Pritisak mi se unormalio posle 15-ak dana, ali pospanost i brzo zamaranje i dalje osecam, istina, manje nego u pocetku, ali ipak dovljno da tesko obavljam (ili nikako ne obavljam) svakodnevne aktivnosti. Skoro da sam vise od mesec dana prelezala u krevetu ili prespavala. Od pre nedelju dana pijem i pola ove doze ujutru i celu uvece. Sve to, naravno, u dogovoru sa psihijatrom. Ipak, od njega nisam dobila odgovore na sledeca pitanja: Da li je ovolika pospanost i zamor nezeljeni efekat Anafranila, i ako jeste, hoce li ikada proci? Ili se to moj anksiozno-depresivni poremecaj pojacao, jer je ova doza mala? Ako mene pitate, ja ipak mislim da je u pitanju nezeljeni efekat, ali ne znam koliko jos treba da trpim ovu pospanost i zamaranje pri najmanjem kretanju. Cini mi se da sam bolje funkcionisala pre pocetka ove terapije kada sam bila “samo” anksiozna. Molim vas za komentar i savet. Sve najbolje.

    Odgovoreno: 05. 06. 2008.
    • Obzirom da i depresija zna da dovede do pada energetskih potencijala, osecanja malaksalosti i umora, kao i pojacanu potrebu za snom (posebno kod atipicne depresije, maskirane depresije i distimije) tesko je reci o cemu se tacno radi kod vas. Neka vam bude neki orijentir sledeca cinjenica. Ako je nezeljeno dejstvo leka, trebalo bi da bude najizrazenije nekoliko sati nakon uzimanja tablete a da pre uzimanja leka bude sve u redu ili znatno blaze izrazena tegoba, kao i da sa protekom vremena se ta tegoba ublazava. Takodje, ako se tegoba za koju se sumlja da je nezeljeno dejstvo leka smanjuje nakon redukcije doze, moze se posumljati na dejstvo leka a ne na bolest. Anafranil ne bi trebao da uzrokuje bas toliku pospanost, posebno ne u tolikoj dozi. Mozda uzimate jos nesto uz njega, poput sedativa, koji mogu da daju pospanost. U svakom slucaju naglasite vas problem lekaru kada odete na sledecu kontrolu pa ce vam on pojasniti da li smatra da je nezeljeni efekat ili tegoba u okviru bolesti, nakon temeljne giferencijalne dijagnoze.

Ostavite komentar