1. Pitanje broj: #7620

  Poštovani, imam kćer(7 god) sa dijagnozom ABREVIATIO EXTREMI INF.LAT.SIN. tj.lijeva noga kraca od desne za cca 1,5 cm.Preporuca se RTG kukova i ulosci u lijevu cipelu visine 1,5 cm.Da li je to sve sta se moze uciniti ? Hvala

  Odgovoreno: 18. 08. 2008.
  • Poštovana, Razlika u dužini donjih ekstremiteta od 1,5 cm kod devojčice od 7 godina se najbolje može korigovati unutrašnjom povišicom u cipeli (s tim što je pšovišica od oko 1 cm najveća koja se može udobno nositi, a za 1,5 cm razlike u dužini je i dovoljna). U svakom slučlaju potreban je RTg kukova, ( a nalbolje celih donjih ekstremiteta ) kako bi se otkrio eventualni uzrok razlike u dužini. U praksi vrlo često se uzrok i ne otkrije. Nadalje potrebno je praćenje i odluka o eventualnoj korekciji. Za razliku u dužini do 2 cm, može se pri kraju rasta primeniti privremeno zaustavljanje rasta duže noge, a za veće razlike u dužini produženje kraće.

Komentari na pitanje: #7620

  • davor cestar 11. 06. 2013.

   Poštovani, molim za savjet. Radi se o mom sinu satarom 12 godina. Dijagnosticirano mu je: scoliosis lumbalis lat sin susp i abreviato extreme. Inf. Lat sin (1 cm) . Potreebno je učiniti rtg snimku tl kralježnice ap stojeći prilokom nošenja ortopedskih uložaka. Molimvas da mi odgovorite postoji li mogućnost za rješavanje ovog problema. Unaprijed zahvalan na odgovoru.

  • Dejan Stefanovic 29. 03. 2011.

   Molim za savet! Moje dete ima 11 godine. Tek skoro smo od optopeda saznali da nase dete ima dijagnozu abrviatio extremitas inferior 1. Dex. Da je desna nogad uzine73 a leva noga 74 skracenje na racun potkolenice. Postoje li ikakve sanse da se taj problem resi? I kome da se obratimo ako postoji resenje za nas problem. Unapred hvala!

Ostavite komentar