1. Pitanje broj: #6615

  Postovani, nedavno sam primetila da mojoj osmomesecnoj bebi pucketaju kosti (ne mogu navesti, tj. odrediti deo tela gde se cuje pucketanje). Interesuje me da li je to normalno? Inace,sa sest meseci je vec sam stajao "cetvoronoske" i ljuljao se donjim delom tela, ubrzo je poceo da " skakuce kao zaba", a od nedavno i da puzi. Samostalno sedi (mada se ponekad desi da se prevrne na bok tokom sedenja). UZ kukova je bio uredan (bili smo na dva snimanja, sa tri i cetiri meseca). Takodje, kada se beba moze oslanjati na noge? On uporno pokusava da se odbaci dok ga drzimo u naruciju i da sam stoji, a pritom skakuce, ili se pak "penje" uz nas. Unapred hvala!

  Odgovoreno: 19. 06. 2008.
  • Poštovana,

   prema opisu najverovatnije se radi o takozvanom nespecifičnom "šklocanju" ili "pucketanju"  zglobova, koje ne predstavlja nikakav problem, i obično prolazi samo od sebe, sa rastom.

   Pravo vreme za uspravljanje u stojeći položaj je kada dete to uradi samo, bez vaše pomoći, uz krevetac, krevet, deo nameštaja i slično, što se obično desi oko 9. meseca.

Ostavite komentar