1. Pitanje broj: #10661

    Imam bebu od 5 dana, koja je rodjena sa dijagnozom pes equinovarus bill. Da li je opasno i da li je moguce izljecenje toga i kako ide postupak. Molim Vas odgovorite mi, jer sam veoma zabrinuta majka..

    Odgovoreno: 25. 09. 2008.
    • Pes equinovarus spada u teže urodjene deformitete stopala. Postoje dva oblika, jedan je položajni, koji se javlja zbog lošeg položaja deteta u toku trudnoće, i koji se koriguje vežbama, i korektivnom gipsevima. Drugi oblik je strukturalni i on je teži, nedovoljno poznatog uzroka. Kod strukturalnih deformiteta, lečenje se takodje korektivnim gipsevima. fizikalna terapija se uvodi u zavisnosti od metode lečenja ili odmah ili posle završetka terapije gipsevima. Ukoliko se ne postične potpuna korekcija deformiteta, potrebno je da se uradi operacija, u uzrastu posle 3. meseca, operacija je potrebna u do polovine dece sa ovim deformitetom. Trajno može da zaostane tanja podkolenica i nešto kraće stopalao 1 - 2 cm. Velika većina dece sa korigovanim deformitetom vode gotovo normalan život

    • Ja sam rodjen 1980 sa istom dijagnozom. Operisan sam 1984. I 1985. Godine u beogradu (u tirsovoj) i operacije je vrsio prof dr dragisa rakic. Kao sto vidite ovaj deformitet se vrsio i pre 90-ih godina u beogradu. Koliko sam ja upoznat da su na banjici radili isti postupak.

    • Ja bih zelela da roditeljima cije dete ima ovaj deformitet porucim da odmah vode dete u deciju kliniku tirsova kod doktora brdara. Moj sin se rodio sa egunovarusom oba stopala. Posto se nisam porodila u beogradu vec u manjem gradu lekari nisu bili upoznati sa novostima u lecenju ovog deformiteta pa su ga lecili metodom od pre trideset godina. Kada smo videli da mu nije bolje ni posle dva meseca lecenja ja sam na sve nacine pokusavala da saznam sto vise o tom deformitetu pa sam tako uz pomoc interneta nazalost a ne uz pomoc lekara saznala za dr. Brdara i njegovu posebnu metodu lecenja koja je verujte mi veoma uspesna. Moj sin ima trinaest meseci prohodao je i sada je sve hvala bogu dobro.

    • Potpuno se slazem sa ivanom. Ja sam pre 8 godina prosla pakao sa mojim detetom od tirsove do instituta za majku i dete. Gde god sam pomenula ovaj metod gledali su me kao budalu. Kako to majka sme da soli pamet lekaru. Kod nas nista ne moze na vreme.

    • Interesuje me zašto se toliko kasni u lečenju pes ekvinovarusa i zašto to nije uvedeno makar 10 godina ranije nego tek 2007 god. Ignasio Ponseti ovaj deformitet ispravlja još od 1941god. Da to nije malo neodgovorno od strane naših lekara?

Ostavite komentar