1. Pitanje broj: #168050

    , mom ocu (62god) je dijagnostikovan kancer kolona, operisan je 22.2. Odstranjeno je celo debelo crevo, ima trenutno ileostomu. Povezali su tanko crevo sa 5cm rektuma koje su jedino ostavili. Crevo je odstanjeno u celini zbog brojnih polipa koje je imao, tumor se nalazio na levoj strani kolona T3, u rektumu tumor u fazi T2. gradius je 1, IIIB tj T3n1aM0 je tacna dijagnoza. Od 22 limfna cvora, 1 je pokazao da je pozitivan na maligne celije.

    Na onkologiji su mu pre 15ak dana rekli da je granicni slucaj, u smislu primanja hemoterapije. S obzirom da je dobrog opsteg zdravlja, nema pridruzene hronicne bolesti, od nedavno je i nepusac, predlozili su da ima 6 ciklusa hemoterapije u pitanju su tablete kapicitabina. Onkolozi su rekli, to primate preventivno kako bi unistili ako su ostale neke kancerogene celije.

    On je pre operacije bio u punoj snazi, ali je posle operacije smrao sa 70kg na 58kg, premrsav je. Uspeo je cak i sa ileostomom da povrati 2,3kg.

    Tablete kapetral je uzimao SAMO dan i po nakon cega su krenuli STRASNE nus pojave: jako stezanje u grudima, ubrzan rad srca, oduzete obe ruke, hladan znoj, gusenje. Hitno su ga prevezli nakon uradjenog ekg-a u Valjevo (inace je u Ljuboviji) jer su sumnjali na infarkt, tamo su utvrdili da se srce smirilo, nije bilo potrebe za stentom. Da napomenem covek je u punoj snazi bio, i nikad za 62 god nije imao problem sa srcem, a pritisak mu je 100 sa 70 uobicajeno oduvek. . U toku noci imao je jos 4 takva napada po pola sata. Sad se to smirilo. Onkolog je rekao da odmah prestane sa terapijom. Tata je svakako odbio bilo kakvu dalju hemoterapiju.

    Koliko je moguce uz pravilnu ishranu,cajeve i asprin preventirati da se kancer ponovo pojavi? Koliko su je cesto u praksi ponovno pojavljivanje ovog tipa karcinoma kad se ne odradi hemoterpaija? Koliko kosta i da li je imunotetapija dostuona ovde, znam da osiguranje nece pokriti pa pitam za cenu? Mnogo Vam hvala

    Odgovoreno: 10. 04. 2020.
    • S obzirom da ima nuspojave prilikom ordiniranja hemoterapije svakako da će u ovom trenutku ići na sistem redovnih kontrola.

      Imunoterapija se ne daje preventivno, već samo ukoliko se javi recidiv ili metastaza.

      Srdačan pozdrav 

Ostavite komentar