1. Pitanje broj: #86172

    Zanima me da li je moguce trajno izlecenje i prestanak mucanja kod odrasle osobe. Imam 33 god, a mucam od svoje 3 god. U toj godini imao sam 3 puta fras, sto mi se kasnije odrazilo na govor. . . Cesto puta mi se desava da kada izgubim samopouzdanje i i stvori se nesigurnost, ja onda pocinjem da mucam. Takodje mi je najveci problem autoriteti, govor pred nepoznatima, pred masom i kada me neko uplasi. . Imao sam problema tokom skolovanja, u vojsci i na svim vaznim trenucima kada bi nesto trebalo reci. Interesantno je, da pred ljudima koje poznajem veoma retko mucam i pred njima veoma brzo pricam, bez greske. . . Naravno ne bas uvek. . O cemu se radi. . . Hvala unapred.

    Odgovoreno: 11. 08. 2011.
    • Poštovani,
      Naravno da nije moguće jer će uvek biti nekih stresnih situacija, nepoznatih ljudi, nesigurnosti. Ali logoped može da vas obuči tehnikama kako biste u tim kritični situacijama mogli svoj govor da kontrolišete, i samim tim fluentnije (tečnije) da govorite.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #86172

    • Najvise me zanima kod koga i gde da odem na terapiju? Od malena sam krenula da mucam, i mislila sam da ce proci, ali nije. Ne mucam stalno, kako bih ja rekla samo kad mi naidje taj period, nekad umem da se kontrolisem, nekad ne. Nekad imam i strah da progovorim. Da li mogu ovo nekako da resim?

Ostavite komentar