1. Pitanje broj: #111966

    Moj sin izgovara umesto slova k slovo t. . . Da li je to neki ucestali proglem govora? Mi smo se nedavno preselili u kanadu, tako da sad uci francuski. . Nije puno pricljiv, ima sestru bliznakinju koja prica za dvoje, pa prosto nikako da dodje do reci. . . Postoje li neke vezbe? On je u stanju da izgovori slovo k, ali kao da mu je lakse t, (ja mu stalno govorim da ponavlja kukuruz, kikiriki, krastavac, nekad mu se omakne da kaze k (tad dobije aplauz) , ali uglavnom je to titiriti. . Nedavno je napunio tri godine. . . Moze li da pomogne strani logoped? Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 05. 02. 2013.
    • Poštovana,
      Strani logoped može da pomogne. Ali je najvažnije pitanje: da li planirate da zauvek ostajete u kanadi, tj na kom će se jeziku dete školovati? Ako je odgovor da, onda tražite logopeda u kanadi koji će (kad dete savlada strani jezik i bude moglo da saradjuje i prati njegov govor) moći da ispravi artikulaciju, u slučaju da se ona sama spontano ne iskoriguje.
      ako mu već tražite da ponavlja reči za vama, da li možete da smislite neke lakše reči? Inače ne podržavam rad bez nadzora logopeda, a ovo je jedan od razloga. Valjda će lakše biti da kaže: kuća, kupa, kuva, kuma, kupus, kuba, kola, kosa, kopa, koža. . . . . A ne kukavica, krokodil, kostarika. . . .
      Pozdrav

Ostavite komentar