1. Pitanje broj: #100767

    Pitanje je dali da je nosim logopedu odma ili da cekam 2-3 nedelje kako su mi savetovali nekoliko pedijatara. Njeno mucanje je veoma ozbiljno i propraceno sa grimasama lica. Molim vas da mi od prilike kazete dali ovo stanje moze da se sanira i kako a mi cemo uciniti sve sto treba. Hvala unapred

    Odgovoreno: 11. 06. 2012.
    • Poštovana,
      Najbolje je da ne gubite vreme i dete odvedete odmah kod logopeda. Više puta sam pisala o tome kako je u ovom trenutku najvažnije to kako se vi ponašate i šta vi radite i pričate. Usporite svoj govor, obraćajte joj se kratkim i jednostavnim rečenicama. Kad je nešto pitate, ne zahtevajte opširan odgovore. Ne skrećite joj pažnju na to kako govori, već se usmerite na to šta vam je rekla. Ne dovršavajte umesto nje rečenice, ne pogađajte šta je htela da kaže. Ne ispravljajte je u govoru, ne tražite da vam ponovi pravilno. Ne dozvolite da stiče povlastice, ali i ne kažnjavajte je. Stvorite opuštenu atmosferu u kući. Igrajte se igara koje ne zahtevaju govor, igranje loptom, slagalice, kocke. . . . . Ova pravila važe za vas kao roditelje, za babe, dete, tetke. . . I za vaspitače, za sve sa kojima je ona u kontaktu.
      ovo je samo najkraći savet, koji je moguće dati putem interneta, javite se logopedu i ne čekajte da vreme proleti a problem postane ozbiljniji.
      Pozdrav

Ostavite komentar