1. Pitanje broj: #7075

  Doktore! Mozda sam nestrpljiva,jer se opet javljam,umesto da strpljivo sacekam odgovor? Ali doktore ja sam u panici, desavaju mi se stvari, koje su mozda normalne u medcini ali meni se desavaju prvi put i u razlozima za njihovo nastanak ne vidim sebe. Imam 38 godina.Seksualne odnose imala sam i imam samo sa suprugom sa kojim sam u braku deset godina.Imamo cerkicu od devet godina. Poslednji ultrazvucni pregled je bio uredan,ali mi je doktorka nakon uradjene kolposkopije pronasla ranicu za koju kaze da je cista i da nemam raloga za bojazan. Naravno, ja sam obilazeci raznorazne stranice na internetu,postala prestravljena i iskreno poprilicno pogubljena. 25.06.odradjen mi Papa-test.Rezultati se ocekuju za nekih mesec dana. Ono sto me brine je to sto mi je doktorka prilikom uzimanja brisa pronasla kondilome. Straaaasnoo! Ne shvatam, odkud meni kondilomi.Nije mi jasno, kako oni nisu bili vidljivi pri predhodnom pregledu.Ako ih nije bilo, odkud da se pojave odjednom. Obzirom da sam predhodna dva meseca na odmoru,jer kuci zavrsavam neke radove,znaci da prica o prenosu van-seksualnim putem odpada (barem ja mislim tako). Jedino mesto koje sam posetila van ginekoloske ordinacije je kozmeticarka (depilacija). Ali,zar to ne znaci da bi u tom slucaju, sve zene koje su se tog dana depilirale, dobile kondilome? Jaoj, ne mogu vise normalno da funkcionisem! Pomognite mi, kazite mi bar nesto utesno!!!!!! Hvala! Tatjana

  Odgovoreno: 06. 07. 2008.
  • Moji odgovori kasne jer i ja radim nesto u kuci pa mi je kompjuter bio van funkcije- izvinjavam se. Pitanje kondiloma i odakle Vam je uvek aktuelno, a na njega ima nekoliko odgovora koji ce Vas utesiti, a mozda i ne?!
   1. Prvo to sto ste Vi bili u svom zivotu samo sa svojim suprugom ne znaci da je on bio samo sa Vama- ne osudjujte ga i ne optuzujte jer muskarci su vektori i uglavnom ne obolevaju (samo prenose)- te sa tog aspekta je moguce da ste Vi od njega dobili virus (nikako ne znaci da Vas je prevario- vec se radi o nasledju iz proslosti). 10 % populacije je HPV+ a nikad ne oboli-  jednostavno takav im je imuni sistem- prema tome svi smo u igri!.
   2. Kod Vas je verovatno doslo do pada imunih snaga te je to dovelo do ispoljavanja infekcije.
   3. Vrlo je moguce da Vasa dr gresi- potrazite drugo nezavisno misljenje- obavezno.
   4. Prenos putem kozmeticara je moguc, ali malo verovatan jer virus u spoljnjoj sredini brzo propada.
   Sto se tice uitesnih reci one bi bile sledece: vrlo verovatno nemate kondilome, a i ako ih imate nije nista strasno to je danas svakodnevnica i lako resiv problem.

Ostavite komentar