1. Pitanje broj: #6949

  Molim za vase misljenje i savet, dvanaesta sam nedelja trudnoce posle IVF/icsi od e.transfera koji je bio 14.04.2008. lezim i uzimam terapiju utregestan 200 mg 3x2 i crinone gel vaginalno uvece i vitamine mamavit i folnu kiselinu(e.transfer je radjen u bolnici N.Front vracena su tri embriona).Problem je u tome sto imam ucestala krvarenja.Prvo krvarenje se javilo 21 dan nakon e.transfera i bilo je obilno bez bolova trajalo je pet dana,nakon toga je potvrdjeno da se trudnoca odrzala i da je plod uredu.Sledece krvarenje se javilo nakon mesec dana manje obilno i trajalo je dva dana zatim deset dana nakon toga ponovo pa nakon cetri dana jos jednom.Poslednje krvarenje se nakon jednog dana pojacalo i postalo obilno poput menstruacije ,na dosadasnjim uz. pregledima je utvrdjeno da plod napreduje da nije nisko da nema hematoma na placenti i da je grlic zatvoren.Stamoze da bude uzrok tome zadnji ultrazvuk je radjen pre pet dana tj. dva dana pre poslednjeg krvarenja?

  Odgovoreno: 26. 06. 2008.
  • Krvavljenje koje se javlja kod vas moze biti posledica:

   • placentacije (prilikom stvaranja posteljice otvaraju se sitni krvni sudovi iz kojih krvarite)- ako nema hematoma- uglavnom povoljna prognoza;
   • posledica odbacivanja plodova koji se nisu "primili";
   • hormonski uslovljeno- u vreme ocekivane menstruacije- nije opasno;
   • moze biti znak preteceg abortusa, ali ako nema bolova i do sada niste pobacili prognoza je dobra.
   Nastavite sa terapijom (ukljucite i magnezijum 2x dnevno) i mirujte- uglavnom sve bude ok kod ovakvih krvavljenja (trajace do 16-te nedelje).

Ostavite komentar