1. Pitanje broj: #18043

    Vaš odgovor na moje pitanje. Histeroskopiju možete završiti u državnoj bolnici sa regularnim uputom [Bg, NS i NI]; U svakom slučaju moj savet je da potražite još jedno nezavisno mišljenje [lekara kliničara]; što se tiče hormonskog statusa on se može lako korigovati; insulinska rezistencija zbog koje se radi OGTT može biti razlog neadekvatne reakcije jajnika na stimulaciju i tu se stimulacija radi metforminom; Rezime: ukoliko imate endometrijalni polip, i insulinsku rezistenciju - posle uklanjanja istog [može i obična kiretaža - ne mora histeroskopija], uz hormonsku stabilizaciju i stimulaciju metforminom moguće je da Vi ostanete trudni bez pomoći IVF. U svakom slučcaju popričajte sa lekarima koji Vas spremaju za IVF, ali potražite i još jedno nezavisno mišljenje.
    MOJE NOVO PITANJE. Prvo oduševljena sam da ste u jednom danu odgovorili na 103 pitanja, Vi baš brinete o nama, svaka Vama čast. Elem, rezultat OGTT=glukoza - pre opterećenja 4.7, glukoza posle 120min 5.2, ali insulin je 2.8(6-27), a c-perpid 0.33(0.36-1,65) niko u porodici nije dijabetičar, a poslednjih 9 rezultata koje imam unazad 3 godine moj šećer je bio od 4.1 do 4.7 čak mislim nešto niži nikako visok. Zašto onda nema insulina dovoljno?
    Molim Vas i moja sestra ima pitanje, koja je razlika izmedju policističnih i mikrocističnih jajnika?
    Hvala puno.

    Odgovoreno: 26. 12. 2008.
    • Vi nemate insulinsku rezistenciju (uredan OGTT), a zašto je insulin niži to morate da pitate endokrinologa - mada mislim da nema razloga za brigu sa te strane. Policistični jajnici su oznaka za jajnike koji su deo sindroma policističnih jajnika = uvećani izduženi, zadebljale kapsule sa 8-10 cisti na svakom, a uz ovakav izgled u sklopu ovog sindroma opisuju se još i : hormonski dizbalans, gojaznost, pojačana dlakavost, retke menstruacije, anovulatorni ciklusi, insulinska rezistencija i posledični sterilitet. Mikrocistični jajnici = samo opis viđene UZ-čne slike - bez pratećih simptoma za sindrom policističnih jajnika.

Ostavite komentar